Artikel: De publicatie van boetebesluiten door DNB en de AFM

Het onderwerp van dit themanummer is '25 jaar boetes en dwangsommen in de financiële sector'. Daarin mag onzes inziens geen bijdrage ontbreken waarin wordt ingegaan op de openbaarmaking van boetebesluiten. De op De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) rustende beginselplicht om boetes openbaar te maken betreft een uitzondering op de geheimhoudingsplicht waar beide toezichthouders uit hoofde van de financiële toezichtwetgeving toe gehouden zijn. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen de zogenaamde 'vroegtijdige' openbaarmaking van boetebesluiten en de 'latere' openbaarmaking, na het onherroepelijk worden van een besluit. De vroegtijdige openbaarmaking betreft per definitie een sanctie waarvan nog niet in rechte vaststaat dat deze terecht is opgelegd en dit kan om die reden als controversieel worden beschouwd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strekt het verschoningsrecht in een strafvorderlijke procedure zich ook uit over vertrouwelijke gegevens die een advocaat heeft ingebracht in een fiscale procedure?

Hoge Raad 25 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:456

Strekt het verschoningsrecht in een strafvorderlijke procedure zich ook uit over vertrouwelijke gegevens die een advocaat heeft ingebracht in een fiscale procedure? De Hoge Raad gaat in op die vraag in. Ook maakt hij opmerkingen over wat de Belastingdienst, de FIOD en het Openbaar Ministerie moeten doen om inbreuken op het verschoningsrecht zoveel mogelijk te voorkomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben. Hoe te navigeren in dit spanningsveld en de juridische en reputationele risico's te beheersen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vooraf ingevulde aangifte wekt geen vertrouwen op

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 5 maart 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:1264

De rechtbank oordeelt dat belanghebbende geen geslaagd beroep kan doen op het vertrouwensbeginsel. Het volgen van een vooraf ingevulde aangifte bij de voorlopige aanslag door de Belastingdienst schept geen te eerbiedigen vertrouwen. Belanghebbende blijft zelf verantwoordelijk voor een juiste en volledige aangifte. Het beroep is ongegrond verklaard.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Taakstraf voor subsidiefraude door feitelijk leidinggevende voetbalvereniging

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 28 februari 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:1161

De rechtbank heeft een verdachte veroordeeld voor subsidiefraude als feitelijk leidinggevende van een voetbalvereniging. De verdachte diende als projectleider en penvoerder een subsidieaanvraag in ter waarde van €69.100 voor een zaalvoetbalproject, maar gebruikte een groot deel van het geld voor andere doeleinden. Daarnaast maakte hij opzettelijk gebruik van vervalste documenten om de subsidie te verkrijgen. De rechtbank legt de verdachte een taakstraf van 200 uur op, met als vervangende straf 100 dagen hechtenis indien de taakstraf niet naar behoren wordt verricht.

Read More
Print Friendly and PDF ^