Artikel: De kenbare fout, het pleitbare standpunt en de enige denkbare reden

De navorderingsmogelijkheid op basis van een kenbare fout op de voet van art. 16 lid 2 onderdeel c AWR is een vergaande uitbreiding van de navorderingsmogelijkheden van de inspecteur en een aanzienlijke uitholling van de rechtszekerheid en de rechtspositie van belastingplichtigen. Een pleitbaar standpunt staat blijkens de wetsgeschiedenis in beginsel in de weg aan navordering op basis van de kenbare fout. De door de Hoge Raad in BNB 2014/202 geformuleerde uitzondering, zonder enige denkbare reden, dient restrictief te worden uitgelegd. Bovendien staat het vertrouwensbeginsel in de weg aan navordering bij een pleitbaar standpunt vanwege een toezegging van de staatssecretaris.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor belastingfraude: feitelijk leidinggeven aan onjuiste belastingaangiften

Rechtbank Amsterdam 17 februari 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:990

De verdachte wordt veroordeeld voor het feitelijk leidinggeven aan belastingfraude bij meerdere ondernemingen die personeel in de horeca ter beschikking stelden. In 2019 startte de Belastingdienst een boekenonderzoek naar de administratie van deze bedrijven, wat niet mogelijk bleek door een gebrek aan gegevens. In 2021 startte de FIOD een onderzoek en concludeerde dat de ondernemingen opzettelijk onjuiste belastingaangiften hebben gedaan. De verdachte fungeerde als feitelijk leidinggever, ondanks dat hij formeel geen bestuurder of aandeelhouder was. Daarnaast werd hij verdacht van witwassen, maar daarvan wordt hij vrijgesproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Een nieuwe vorm van criminaliteit: AI-criminaliteit

De lancering van de veelbesproken chatbots ChatGPT en Bard Gemini heeft niet alleen de interesse van legale partijen gewekt, maar ook die van criminelen. Hoewel de maatschappelijke discussie over AI en de rol van algoritmen in onze samenleving is losgebarsten, is dat nog amper zichtbaar op de criminologische radar. AI in relatie tot het plegen van criminaliteit krijgt weinig tot geen aandacht. Dit terwijl de doorwerking en inzet van AI het speelveld van cybercriminaliteit aanzienlijk kunnen verruimen. AI-toepassingen zoals gratis toegankelijke chatbots hebben namelijk de drempel verlaagd voor personen met criminele intenties. Dat komt omdat voor het gebruik van deze chatbots geen hoog kennisniveau nodig is. Daarmee kan in potentie zowel het dader- als het slachtofferschap toenemen. Ook kan AI leiden tot nieuwe vormen van criminaliteit, die maatschappelijk meer schade kunnen aanrichten dan al langer bestaande vormen van cybercriminaliteit (denk aan online fraude en cyberpesten). Maar met welke vormen van AI-criminaliteit moet er rekening worden gehouden?

Over dit onderwerp spreekt Hoogleraar Digital Surveillance Marc Schuilenburg (Erasmus Universiteit) tijdens Het Grote Strafrecht & AI Congres. Eerder schreef hij het artikel AI-criminaliteit: een verkenning van actuele verschijningsvormen in Justitiële verkenningen.

Praktisch

📍Jaarbeurs Utrecht
🗓️ Donderdag 6 maart 2025
⏰ 9.15 - 17.30 uur

Over Marc Schuilenburg

Marc is hoogleraar Digital Surveillance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Thema’s in zijn onderzoek zijn de rol van AI, algoritmes en big data in het veiligheidsvraagstuk. Hij publiceert veelvuldig in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften. Zijn nieuwste boek is 'Making Surveillance Public: Why You Should Be More Woke About AI and Algorithms' (2e nieuwe druk komt begin maart 2025 uit). Marc maakt ook deel uit van de Reflectieraad van het Openbaar Ministerie en de Ethische Klankbordgroep van de Nationale Politie. Daarnaast is hij lid van de Adviesraad van de Nederlandse Veiligheidsbranche. 

Klik hier voor meer informatie of om in te schrijven voor het congres.

 
Print Friendly and PDF ^

CCBE aanbevelingen voor waarborgen belangen van advocaten bij implementatie van de E-Evidence Verordening

Op 21 november 2024 heeft de Raad van Europese Balies en Ordes van Advocaten (CCBE) aanbevelingen uitgebracht over de implementatie van de E-Evidence Verordening. Deze aanbevelingen richten zich op kwesties die zowel relevant als van belang zijn voor de balies en de advocatuur. Ze zijn bedoeld om balies te ondersteunen bij hun overleg met hun respectieve ministeries tijdens het nationale implementatieproces.

Read More
Print Friendly and PDF ^

DNB Integriteitstoezicht in Beeld  2025

DNb heeft haar rapport over het integriteitstoezicht gepubliceerd, "Integriteitstoezicht in Beeld  2025." Met dat rapport deelt DNB de bevindingen en inzichten uit het integriteitstoezicht. Het rapport heeft als doel instellingen te helpen bij een degelijke en risicogebaseerde invulling van het integriteitsbeleid door inzicht te geven in actuele ontwikkelingen, bevindingen uit het toezicht en opkomende risico’s.

Read More
Print Friendly and PDF ^