Het door het OM - in samenspraak met de fiscus - bankinformatie inbrengen in een strafzaak in de wetenschap dat deze primair bedoeld is voor fiscale doeleinden, leidt tot niet-ontvankelijkheid

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 9 april 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:1228

Van een behoorlijk handelende overheid mag worden verwacht dat zelfs bij de geringste twijfel over het antwoord op de vraag of de verstrekkende verdragsstaat ermee heeft willen instemmen dat de verkregen gegevens (ook) voor strafrechtelijke doeleinden gebruikt zouden kunnen worden – zoals in dit geval evident aan de orde is –, zekerheidshalve, voorafgaande aan dit gebruik, daartoe in ondubbelzinnige bewoordingen – derhalve expliciet – toestemming zou worden gevraagd aan de verstrekkende verdragsstaat. Naar het oordeel van het hof mag immers van een behoorlijk handelende overheid worden verwacht dat deze verdragsbepalingen zorgvuldig en, op grond van de verdragstrouw tussen verdragsluitende partijen, naar de geest naleeft. Van een dergelijk expliciet gevraagde toestemming is in het onderhavige geval in het geheel niet gebleken en – nu aan een uitvoering van het tussenarrest op dat punt geen gevolg is gegeven – moet het ervoor worden gehouden dat een dergelijke toestemming niet is verzocht en dat derhalve evenmin een daaropvolgende toestemming voor dat gebruik door de Duitse autoriteiten is gegeven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Uitspraak ontnemingszaak diamantroof Schiphol

Drie personen die in 2021 zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij een diamantroof op Schiphol in 2005 hebben hieruit op illegale wijze financieel voordeel verkregen. Dat oordeelt het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep. Bij de roof werden diamanten buitgemaakt ter waarde van toen ruim 72 miljoen Amerikaanse dollar. Een deel van de buit ter waarde van ruim 43 miljoen Amerikaanse dollar is tot dusver niet gevonden. De schatting van het verkregen voordeel van betrokkene 1 en 2 baseert het hof op afgeluisterde gesprekken en de verklaring van één van de betrokkenen in een undercover traject. Het voordeel voor betrokkene 1 wordt geschat op één miljoen euro en voor betrokkene 2 op ruim 607.571 euro.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Niet-ontvankelijkheidsverweer dat verdachte tijdens het eerste politieverhoor nog niet als verdachte maar als getuige werd gehoord

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 26 maart 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:973

Op 10 juli 2017 is de verdachte gehoord als getuige in het kader van het opsporingsonderzoek naar witwassen door medeverdachte. Voorafgaande aan dat verhoor is zij als getuige gewezen op haar verschoningsrecht ten opzichte van haar partner medeverdachte. Tijdens het verhoor heeft de verdachte als getuige verklaard dat de naam bedrijf 1 haar niets zegt en dat zij nooit enige betrokkenheid heeft gehad bij deze onderneming. Pas naar aanleiding van dit getuigenverhoor is er bij de politie een redelijk vermoeden van schuld ontstaan jegens de verdachte.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Is het opmaken van valse geschriften hetzelfde feit als het opnemen daarvan in de administratie?

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 17 april 2023, ECLI:NL:GHSHE:2023:2495

In de visie van de verdediging is ten aanzien van het opmaken van valse geschriften (het feit waarvoor de Verdachte is gedagvaard) en het opnemen daarvan in zijn administratie (feit 3 in de vaststellingsovereenkomst met de fiscus waarmee is gekomen tot een (vergrijp)boete) – zowel wat betreft de aard en de kennelijke strekking van de gedragingen, als wat betreft het tijdstip waarop, de plaats waar en de omstandigheden waaronder zij zijn verricht – sprake van dezelfde gedragingen. De onderhavige strafrechtelijke vervolging van de Verdachte komt daarmee in wezen neer op een vervolging voor hetzelfde feit, hetgeen strijdig is met het bepaalde in artikel 68 lid 2 Sr. Om die reden behoort het Openbaar Ministerie volgens de verdediging niet-ontvankelijk te worden verklaard in de strafvervolging.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak actieve ambtelijke omkoping: Niet bewezen dat sprake is van (extra) niet reguliere of niet zakelijke korting en daarmee van een gift

Gerechtshof Den Haag 20 december 2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:2635

Het OM wordt in deze zaak deels niet-ontvankelijk verklaard wegens verjaring. Voor het overige volgt vrijspraak. Niet bewezen kan worden dat sprake is van een (extra) niet reguliere of niet zakelijke korting en daarmee van een gift. Ook kan niet bewezen worden dat het de Verdachte is geweest die korting heeft verleend. De Verdachte heeft in verband met de aankoop van een Volkswagen Passat door Medeverdachte 1 aan de dealer te Voorschoten een financiële ondersteuning (bijloop) toegezegd van €715. Ter terechtzitting in hoger beroep heeft de Verdachte verklaard dat deze bijloop door hem is gegeven in verband met het feit dat aan de medio augustus 2011 bestelde auto een door Medeverdachte 1 gewenste optie ontbrak, terwijl die bestelling niet meer kon worden gewijzigd. Uiteindelijk is deze auto niet door Medeverdachte 1 afgenomen en de toegezegde bijloop is dan ook niet uitgekeerd. Daarna heeft Medeverdachte 1 nog een tweede en derde auto besteld, maar er is niet gebleken dat door de Verdachte of anderszins vanuit voor deze auto’s een korting (bijloop) is verstrekt.

Read More
Print Friendly and PDF ^