Strafrechtelijke immuniteit voor gemeente Zoetermeer

Gerechtshof Den Haag 2 juli 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:1109

Tussen 2004 en 2009 stootte een bedrijf dat medische apparatuur en kleding steriliseerde in Zoetermeer te veel van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide uit. Dat was in strijd met de vergunning. De gemeente Zoetermeer wordt verweten dat zij niet heeft ingegrepen. Vandaag beslist het gerechtshof Den Haag dat de gemeente Zoetermeer strafrechtelijke immuniteit heeft en hier niet voor vervolgd mag worden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor handelen in strijd met de EVOA, Interseroh-arrest niet van toepassing

Gerechtshof Den Haag 4 juni 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:877

Verdachte heeft zich beziggehouden met de illegale overbrenging van vijf containers met afvalstoffen, te weten kraftzakken met een papieren laag en een kunststof laag, vanuit Nederland naar India. Verdachte was bezig deze kraftzakken zonder voorafgaande kennisgeving aan en toestemming van de bevoegde autoriteiten over te brengen terwijl dit wel verplicht was. Deze (voorgenomen) overbrenging was in strijd met de bepalingen uit de EVOA.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling directeur woningbouwvereniging wegens medeplegen oplichting bij het acquireren en verwerven van vastgoedprojecten

Gerechtshof’s-Hertogenbosch 5 juni 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:1862

De directeur van een woningbouwvereniging wordt veroordeeld wegens het medeplegen van oplichting bij het acquireren en verwerven van vastgoedprojecten. Door het aannemen van een valse hoedanigheid, zijnde die van betrouwbaar bestuurder, heeft de verdachte een onjuiste voorstelling van zaken in het leven heeft geroepen, waardoor de woningbouwvereniging waar hij directeur was, is bewogen tot de afgifte van genoemde geldbedragen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De Mos-zaak: vrijspraken voor omkoping, veroordeling voor schending geheimhoudingsplicht

Twee Haagse wethouders, waaronder Richard de Mos, en vijf ondernemers zijn ook in hoger beroep vrijgesproken van omkoping. Dat heeft het gerechtshof Den Haag beslist. Het Haagse hof heeft wel geoordeeld dat de wethouders hun geheimhoudingsplicht hebben geschonden. Het Haagse hof oordeelt dat ook donaties aan een politieke partij giften kunnen zijn in de zin van de omkopingsbepalingen. Bij beide wethouders kan niet worden bewezen dat zij wisten of redelijkerwijs konden vermoeden dat er een verband is tussen de giften en een door de gevers beoogde tegenprestatie van de wethouders.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbaarstelling van Wet natuurbescherming naar nieuwe Omgevingswet: Geen gewijzigd inzicht wetgever

Gerechtshof Amsterdam 24 mei 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:1470

Deze zaak draait om de invoer van karko- en leguanenvlees. Ten tijde van het plegen van dit delict was dit strafbaar op grond van artikel 3.37, lid 1 van de Wet natuurbescherming jo 3.14 van de Regeling natuurbescherming jo artikel 4 van de Basisverordening EG nr. 338/97, artikel 1a, 2 en 6 WED. Sinds 1 januari 2024 is dit opgenomen in de nieuwe Omgevingswet en strafbaar op grond van artikel 4.3, tweede lid, aanhef en onder a Omgevingswet en artikel 11.93 van het Besluit activiteiten leefomgeving, jo artikel 1a, 2 en 6 van de WED. De Omgevingswet bevat voor zover hier van belang geen overgangsrecht. Nu de Omgevingswet dezelfde gedragingen strafbaar stelt als de Natuurbeschermingswet en ook de daarmee corresponderende strafbedreiging niet gewijzigd is in gunstiger zin voor de verdachte, dient het tenlastegelegde te worden beoordeeld aan de hand van het ten tijde van het delict geldende recht.

Read More
Print Friendly and PDF ^