Kunnen de personen die WhatsApp-gesprekken met de verdachte hebben gevoerd als belastende getuigen in de zin van art. 6 lid 3 sub d EVRM worden aangemerkt?

Parket bij de Hoge Raad 11 januari 2021, ECLI:NL:PHR:2022:17

In de onderhavige zaak is het de vraag of betrokkene 1 en betrokkene 2 als (belastende) getuigen kunnen worden aangemerkt. Het hof heeft als bewijsmiddel gebezigd de inhoud van WhatsApp-gesprekken tussen de verdachte en betrokkene 1 enerzijds en de verdachte en betrokkene 2 anderzijds. Van het daadwerkelijk afleggen van een verklaring is aldus geen sprake.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Is het kader uit post-Keskin ook van toepassing in ontnemingszaken?

Hoge Raad 30 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1749

De Hoge Raad heeft zijn rechtspraak over de eisen die in strafzaken gelden met betrekking tot de onderbouwing van verzoeken van de verdediging tot het oproepen en horen van getuigen, ten dele bijgesteld naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak Keskin tegen Nederland. Deze bijstelling is ook in ontnemingszaken van betekenis, maar alleen indien en voor zover het verzoek tot het horen van getuigen is gedaan in verband met een in de ontnemingsprocedure te nemen beslissing die ertoe strekt dat de betrokkene zelf een concreet aangeduid strafbaar feit heeft begaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Geen jacht op een bekentenis, maar maatwerk en balans bij het onderzoeken van scenario’s

Verhoor is in meerdere opzichten complex. Het vergt kennis en diverse vaardigheden van de verhoorder, maar is ook complex door de belangen die meespelen voor vele partijen en de context. De uitkomst van verhoor kan een verklaring zijn, maar die moet wel betrouwbaar zijn, dus overeenkomen met de feiten en harde daderwetenschap bevatten. Er mag geen gebruik zijn gemaakt van risicovolle verhoortechnieken en je moet inschatten wat het effect was van de verhoortechnieken op de verklaring van de verdachte.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Post-Keskin: enkele reflecties op de nieuwe lijn van de Hoge Raad inzake de uitoefening van het ondervragingsrecht

Op 20 april 2021 heeft de Hoge Raad naar aanleiding van de uitspraak van het EHRM in de zaak Keskin zijn jurisprudentie ten aanzien van de eisen die aan verzoeken tot het horen van getuigen bijgesteld. Het arrest laat echter ook een aantal vragen onbeantwoord die vanuit het perspectief van verdragsconformiteit van belang zijn. Dit artikel behelst een nadere reflectie op de lijn van de Hoge Raad zoals uiteengezet in het post-Keskin arrest, waarin getracht wordt zaken op te helderen en in breder perspectief te plaatsen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verzoek tot horen van opsporingsambtenaren dient gemotiveerd te worden, ook als de inhoud van het verbaal belastend is voor de verdachte

Rechtbank Rotterdam 11 oktober 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:9906

De rechtbank volgt de verdediging niet zonder meer in de stelling dat de observanten op één lijn moeten worden gesteld met getuigen die een verklaring met een belastende strekking hebben afgelegd, zodat het belang bij het horen van deze getuige wordt voorondersteld, zoals volgt uit het arrest Keskin.

Read More
Print Friendly and PDF ^