Strafbeschikkingen voor fosfine incidenten

Het Openbaar Ministerie heeft twee strafbeschikkingen van elke 12.500 euro opgelegd aan twee Nederlandse bedrijven in verband met de (verdere) doorvoer van ladingen graan met schadelijke hoeveelheden fosfine. Fosfine is een gas dat wordt gebruikt om ongedierte in scheepsladingen te bestrijden. Blootstelling aan teveel fosfine kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Op 26 en 27 juli 2021 is er een lading tarwe gegast met fosfine vervoerd in drie binnenvaartschepen zonder dat de schippers bekend waren met de aanwezigheid van dit gas. Zij zouden er ook aan zijn blootgesteld. Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat de verkoper, een bedrijf in Polen, ten onrechte niet had vermeld dat de ladingen gegast waren met fosfine en dat de twee bedrijven daar niets aan konden doen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wat zijn de belangrijkste onderzoekskwesties waar interne juridische, compliance- en risicoteams in 2024 aan moeten denken?

Multinationale ondernemingen hebben de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een groot aantal ontwikkelingen op het gebied van financiële criminaliteit en onderzoeken. Steeds meer landen voeren wetten inzake financiële criminaliteit in of wijzigen deze, meer bedrijven worden onder het toepassingsgebied van de bestaande wetgeving gebracht en er wordt nog steeds toezicht gehouden op het gedrag van bedrijven door een breed scala aan belanghebbenden. Interne teams moeten reageren op deze ontwikkelingen om de risico's en potentiële impact te beheersen en te beperken, en om ervoor te zorgen dat bedrijven zich aanpassen aan nieuwe en veranderende verwachtingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM niet-ontvankelijk in vervolging voor milieuvervuiling vanwege schending verbod van willekeur

Rechtbank Overijssel 18 december 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:5181

Ter terechtzitting is bepleit het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging. In onderzoek Brandgans zijn zes verdachten gedagvaard, waaronder de Verdachte en zijn Onderneming bedrijf 1. De feitelijk leidinggevenden van de overige gedagvaarde ondernemingen zijn wel als verdachte aangemerkt geweest, maar tegen hen is geen vervolging ingesteld. De rechtbank overweegt dat het strafrechtelijk verwijt dat het OM de Verdachte en de bestuurders / leidinggevenden van de andere gedagvaarde rechtspersonen heeft gemaakt, in de kern vergelijkbaar is. De officier van justitie heeft aangevoerd dat zij de Verdachte heeft gedagvaard, omdat de Onderneming van de verdachte, in tegenstelling tot de andere ondernemingen, relevante justitiële documentatie heeft en de activiteiten die de Verdachte uit hoofde van zijn Onderneming ontplooit niet in de Kamer van Koophandel inzichtelijk zijn voor andere marktdeelnemers. De rechtbank is van oordeel dat deze motivering de beslissing om de Verdachte te vervolgen niet kan dragen. De Onderneming van de Verdachte is slechts een maal eerder veroordeeld voor een soortgelijk feit, maar dit betreft een vonnis van 3 oktober 2022 van de rechtbank Overijssel.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling rechtspersoon voor opzettelijk bedrijfsmatig bemiddelen bij de afzet van papierslib, terwijl zij had kunnen weten dat daardoor nadelige gevolgen voor het milieu konden ontstaan

Rechtbank Overijssel 18 december 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:5178

De rechtbank heeft geoordeeld dat het papierslib slechts is aan te merken als een afvalstof. Op Verdachte B.V. rustte een onderzoeksplicht om te verifiëren met welke stof zij te maken heeft. Het afzetten van papierslib bij co-vergisters was nieuw en ook het bemiddelen daarin was dus nieuw voor verdachte. De begeleidingsbrieven vermeldden bovendien een Euralcode, een code die gegeven wordt aan afval en aan haar zijn geen analyserapporten verstrekt. Deze omstandigheden hadden Verdachte tot voorzichtigheid en nader (deugdelijk) onderzoek moeten aanzetten. Van Verdachte B.V. mag worden gevergd dat zij zélf controleert en verifieert met welke afvalstof zij te maken heeft.

Read More
Print Friendly and PDF ^

ILT legt last onder dwangsom op aan belader reservoirwagons

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een last onder dwangsom (LOD) opgelegd aan een belader van gevaarlijke stoffen omdat het bedrijf de regels voor het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor overtreedt. Vanwege de acute gevaarzetting is de inspectie in dit geval direct overgegaan tot het opleggen van de LOD.

Read More
Print Friendly and PDF ^