Strafrechtelijke immuniteit voor gemeente Zoetermeer

Gerechtshof Den Haag 2 juli 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:1109

Tussen 2004 en 2009 stootte een bedrijf dat medische apparatuur en kleding steriliseerde in Zoetermeer te veel van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide uit. Dat was in strijd met de vergunning. De gemeente Zoetermeer wordt verweten dat zij niet heeft ingegrepen. Vandaag beslist het gerechtshof Den Haag dat de gemeente Zoetermeer strafrechtelijke immuniteit heeft en hier niet voor vervolgd mag worden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

ILT-IOD jaarverslag 2023 gepubliceerd

In 2023 is de ILT-IOD uitgebreid van 70 naar 132 medewerkers, wat heeft geleid tot meer onderzoekscapaciteit en een betere informatiegestuurde werkwijze. Er is veel geïnvesteerd in samenwerking met andere diensten, zoals de politie en omgevingsdiensten, bijvoorbeeld in de gezamenlijke aanpak van stookolie om schadelijke emissies te voorkomen. ILT-IOD voerde ongeveer 20 onderzoeken uit, waaronder enkele grote onderzoeken naar zware milieucriminaliteit. Ook kleinere onderzoeken, zoals fraude met energielabels, hadden maatschappelijke impact.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor handelen in strijd met de EVOA, Interseroh-arrest niet van toepassing

Gerechtshof Den Haag 4 juni 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:877

Verdachte heeft zich beziggehouden met de illegale overbrenging van vijf containers met afvalstoffen, te weten kraftzakken met een papieren laag en een kunststof laag, vanuit Nederland naar India. Verdachte was bezig deze kraftzakken zonder voorafgaande kennisgeving aan en toestemming van de bevoegde autoriteiten over te brengen terwijl dit wel verplicht was. Deze (voorgenomen) overbrenging was in strijd met de bepalingen uit de EVOA.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Omgevingsbemonsteringen: de verborgen troeven van scenariogericht forensisch onderzoek

Scenario’s spelen een belangrijke rol in strafrechtelijke onderzoeken. Ook in het forensisch onderzoek op de plaats delict is de rol van scenario’s niet meer weg te denken. In dit artikel gaan we in op de rol van alternatieve scenario’s die op een later moment in het onderzoek relevant kunnen worden en hoe we hierop in een vroeg stadium van het onderzoek zouden kunnen anticiperen. Het in 2018 in dit tijdschrift geïntroduceerde begrip ‘omgevingsbemonsteringen’ wordt verder uitgewerkt als een aanpak om de dynamiek van sporen beter te begrijpen en om alternatieve scenario’s te toetsen. Het artikel benadrukt het belang van slimme keuzes bij het nemen van omgevingsbemonsteringen, vooral bij DNA-onderzoek, waarbij de context van de zaak en de aard en relevantie van de sporen centraal staan. We bespreken aan de hand van praktijkvoorbeelden in welke situaties en op welke wijze omgevingsbemonsteringen genomen kunnen worden en wanneer ze nader kunnen worden onderzocht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbaarstelling van Wet natuurbescherming naar nieuwe Omgevingswet: Geen gewijzigd inzicht wetgever

Gerechtshof Amsterdam 24 mei 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:1470

Deze zaak draait om de invoer van karko- en leguanenvlees. Ten tijde van het plegen van dit delict was dit strafbaar op grond van artikel 3.37, lid 1 van de Wet natuurbescherming jo 3.14 van de Regeling natuurbescherming jo artikel 4 van de Basisverordening EG nr. 338/97, artikel 1a, 2 en 6 WED. Sinds 1 januari 2024 is dit opgenomen in de nieuwe Omgevingswet en strafbaar op grond van artikel 4.3, tweede lid, aanhef en onder a Omgevingswet en artikel 11.93 van het Besluit activiteiten leefomgeving, jo artikel 1a, 2 en 6 van de WED. De Omgevingswet bevat voor zover hier van belang geen overgangsrecht. Nu de Omgevingswet dezelfde gedragingen strafbaar stelt als de Natuurbeschermingswet en ook de daarmee corresponderende strafbedreiging niet gewijzigd is in gunstiger zin voor de verdachte, dient het tenlastegelegde te worden beoordeeld aan de hand van het ten tijde van het delict geldende recht.

Read More
Print Friendly and PDF ^