Het gebruik van AI in de opsporing

Inmiddels hebben AI-toepassingen hun weg gevonden naar alle domeinen in de samenleving. AI wordt niet alleen in de private sector gebruikt, ook publieke partijen zetten AI in om hun dienstverlening te verbeteren of om bepaalde taken efficiënter te kunnen uitoefenen. Zo gebruikt de Nationale Politie verschillende AI-tools in het kader van de opsporing en handhaving van criminaliteit, waaronder toepassingen die zowel ‘voorspellend’ als ‘in real time’ en ‘retrospectief’ kunnen worden ingezet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Een nieuwe vorm van criminaliteit: AI-criminaliteit

De lancering van de veelbesproken chatbots ChatGPT en Bard Gemini heeft niet alleen de interesse van legale partijen gewekt, maar ook die van criminelen. Hoewel de maatschappelijke discussie over AI en de rol van algoritmen in onze samenleving is losgebarsten, is dat nog amper zichtbaar op de criminologische radar. AI in relatie tot het plegen van criminaliteit krijgt weinig tot geen aandacht. Dit terwijl de doorwerking en inzet van AI het speelveld van cybercriminaliteit aanzienlijk kunnen verruimen. AI-toepassingen zoals gratis toegankelijke chatbots hebben namelijk de drempel verlaagd voor personen met criminele intenties. Dat komt omdat voor het gebruik van deze chatbots geen hoog kennisniveau nodig is. Daarmee kan in potentie zowel het dader- als het slachtofferschap toenemen. Ook kan AI leiden tot nieuwe vormen van criminaliteit, die maatschappelijk meer schade kunnen aanrichten dan al langer bestaande vormen van cybercriminaliteit (denk aan online fraude en cyberpesten). Maar met welke vormen van AI-criminaliteit moet er rekening worden gehouden?

Over dit onderwerp spreekt Hoogleraar Digital Surveillance Marc Schuilenburg (Erasmus Universiteit) tijdens Het Grote Strafrecht & AI Congres. Eerder schreef hij het artikel AI-criminaliteit: een verkenning van actuele verschijningsvormen in Justitiële verkenningen.

Praktisch

📍Jaarbeurs Utrecht
🗓️ Donderdag 6 maart 2025
⏰ 9.15 - 17.30 uur

Over Marc Schuilenburg

Marc is hoogleraar Digital Surveillance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Thema’s in zijn onderzoek zijn de rol van AI, algoritmes en big data in het veiligheidsvraagstuk. Hij publiceert veelvuldig in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften. Zijn nieuwste boek is 'Making Surveillance Public: Why You Should Be More Woke About AI and Algorithms' (2e nieuwe druk komt begin maart 2025 uit). Marc maakt ook deel uit van de Reflectieraad van het Openbaar Ministerie en de Ethische Klankbordgroep van de Nationale Politie. Daarnaast is hij lid van de Adviesraad van de Nederlandse Veiligheidsbranche. 

Klik hier voor meer informatie of om in te schrijven voor het congres.

 
Print Friendly and PDF ^

Ontneming in (milieu) economisch strafrechtelijk onderzoek bij feitelijk leidinggever

Rechtbank Noord-Holland 23 december 2024, ECLI:NL:RBNHO:2024:13413

De rechtbank heeft zich uitgesproken over de ontnemingsvordering in de strafzaak Boomtomaat, waarin vijf bedrijven en hun bestuurder en algemeen directeur betrokken waren. De bedrijven hielden zich bezig met afvalverwerking, diervoederproductie en biodieselproductie. De verdachte uit deze concrete uitspraak was de algemeen directeur en feitelijk leidinggevende en werd veroordeeld voor diverse milieudelicten, overtredingen van diervoeder- en biodieselregelgeving en valsheid in geschrift.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Tech versus Toga: de uitdaging van de 'Equality of Arms' in het tijdperk van AI

Hoe kunnen we "equality of arms" in het strafproces waarborgen nu we bij de FIOD te maken krijgen met gespecialiseerde data-analisten, al dan niet ondersteund door geavanceerde AI-tools, waarbij de input en training onduidelijk zijn. Moeten advocaten op alles een recht op contra-expertise krijgen? Moeten advocaten zich anders laten trainen om de kernwaarde van deskundigheid te behouden? Of moet een verdedigingsteam bijvoorbeeld bestaan uit een data-analist en een advocaat?

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist geldboete voor deurenproducent wegens dodelijk arbeidsongeval

In januari 2023 is een 36-jarige werknemer om het leven gekomen bij een noodlottig arbeidsongeval bij een bedrijf uit Didam dat deuren produceert. Gisteren stond het bedrijf voor de rechtbank Zwolle. Het Openbaar Ministerie concludeert op basis van strafrechtelijk onderzoek dat het bedrijf zeer verwijtbaar heeft gehandeld in de aanloop naar dit ongeval. Zij zou onvoldoende maatregelen genomen hebben om het arbeidsongeval te voorkomen. Het OM eist dan ook een geldboete van 140.000 euro, waarvan 40.000 euro voorwaardelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^