NOvA: Nieuwe civiele confiscatieprocedure omzeilt strafrechtelijke waarborgen

De NOvA heeft aan minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid een wetgevingsadvies uitgebracht over het Wetsvoorstel Versterking aanpak ondermijnende criminaliteit II. Zowel qua vorm als inhoud staat de NOvA kritisch ten opzichte van dit wetsvoorstel. Het grootste kritiekpunt is dat een mogelijkheid van civiele confiscatie van goederen wordt geïntroduceerd zonder dat strafrechtelijke waarborgen van toepassing zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OvJ niet-ontvankelijk in ontnemingsvordering nu voordeel voortvloeit uit belastingdelicten

Rechtbank Rotterdam 1 februari 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:652

Indien volgens de regelen der kunst zou zijn gehandeld, zouden de uitkeringen aan de veroordeelde als salaris of als bonus zijn geboekt en zou hij daarover inkomstenbelasting hebben moeten afdragen. Dat is niet gebeurd. Die onttrekkingen zijn verborgen achter valse documenten. Daarmee is aannemelijk geworden dat de veroordeelde over de onttrekkingen geen belasting heeft betaald. De rechtbank is van oordeel dat aannemelijk is geworden dat het voordeel rechtstreeks voortvloeit uit belastingdelicten. Dan is de officier van justitie gelet op artikel 74 AWR niet-ontvankelijk in haar vordering.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontnemingsbeslissing in Emerald-zaak

Gerecht in eerste aanleg van Sint Maarten 23 december 2021, ECLI:NL:OGEAM:2021:138

In de zaak Emerald zijn meerdere verdachten, waaronder een parlementariër, veroordeeld voor onder meer het onjuist doen van aangiften van de inkomstenbelasting en omzetbelasting. In de ontnemingszaak wordt een ontnemingsvordering opgelegd voor een bedrag van NAf 8.315.278.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM en Reisbureau ATP komen ontnemingsschikking overeen van EUR 3,5 miljoen

Het Openbaar Ministerie is eind december met het zakelijk reisbureau ATP een ontnemingsschikking aangegaan voor een bedrag van 3,5 miljoen euro. ATP is op 23 november 2020 door de Rechtbank Amsterdam veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Waarom? Reisorganisaties moeten in overeenstemming met de contractvoorwaarden opereren en transparant zijn over de kosten die zij hun klanten in rekening brengen. Allerlei extra marges van de reisorganisatie mogen niet worden verwerkt in de prijs van de tickets als dat in strijd is met de afspraken. De operatie was naar het oordeel van het OM niet ingericht op de naleving van de contractvoorwaarden, maar om zo veel mogelijk marge te maken zonder dat het op zou vallen bij de klanten. Als een reisorganisatie in strijd met de afspraken niet transparant is over de extra marges, pleegt deze valsheid in geschrifte. Met het bereiken van de schikking in de ontnemingszaak heeft het OM het hoger beroep ingetrokken in de strafzaak tegen het reisbureau.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Is het kader uit post-Keskin ook van toepassing in ontnemingszaken?

Hoge Raad 30 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1749

De Hoge Raad heeft zijn rechtspraak over de eisen die in strafzaken gelden met betrekking tot de onderbouwing van verzoeken van de verdediging tot het oproepen en horen van getuigen, ten dele bijgesteld naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak Keskin tegen Nederland. Deze bijstelling is ook in ontnemingszaken van betekenis, maar alleen indien en voor zover het verzoek tot het horen van getuigen is gedaan in verband met een in de ontnemingsprocedure te nemen beslissing die ertoe strekt dat de betrokkene zelf een concreet aangeduid strafbaar feit heeft begaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^