Drie oud-ambtenaren veroordeeld voor corruptie

Drie voormalig medewerkers van de gemeente Amsterdam zijn schuldig bevonden aan ambtelijke corruptie. Een 56-jarige man verkreeg in minder dan 4 jaar tijd meer dan 65.000 euro voordeel via verschillende aannemers. Het doel hiervan was om een voorkeursbehandeling te krijgen bij de vergunning van gemeentelijke opdrachten. Zo liet hij op kosten van verschillende aannemers onder meer de woning van zijn partner verbouwen. Ook accepteerde hij kostbare, luxe goederen zoals televisies, een Rolex en een Apple Watch, en liet hij zich fêteren. Als tegenprestatie bevoordeelde hij de bedrijven ook daadwerkelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard in 52 strafzaken

De rechtbank Den Haag heeft het Openbaar Ministerie in 52 straf- en ontnemingszaken niet-ontvankelijk verklaard. Daarbij heeft de rechtbank gekeken naar de aard en ernst van de feiten, de omstandigheid dat er geen slachtoffers of benadeelde partijen zijn, de ouderdom van de zaken, de overschrijding van de redelijke termijn en de nog te verwachten duur van de berechting. Het niet langer voortzetten van de zaken is ook niet onverenigbaar met de beginselen van een goede procesorde. De rechtbank heeft elke zaak getoetst en ziet mede gelet op de terughoudendheid die in deze moet worden betracht, geen redenen om tot een ander oordeel te komen. De officier van justitie heeft zich in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat met voortzetting van deze zaken niet langer enig strafrechtelijk belang wordt gediend.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling wegens opmaken van valse stukken en het gebruik van valselijk opgemaakte stukken

Rechtbank Overijssel 26 september 2022, ECLI:NL:RBOVE:2022:2691

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 39-jarige man tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor jarenlange, grootschalige fraude door het opmaken van valse stukken en het gebruik van valselijk opgemaakte stukken. Als boekhouder deed hij op naam van cliënten valse aangifte van de omzetbelasting. Hij vulde ook op hun naam valse aanvraagformulieren voor de TOZO en TOGS in.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Faillissementsfraude: Ben je gehouden aan de oproep van de curator tot het verstrekken van inlichtingen te voldoen wanneer je op datum faillissement geen bestuurder meer was?

Rechtbank Rotterdam 12 september 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:8009

Het was de vraag of de verdachte gehouden was gevolg te geven aan de oproep van de curator tot het verstrekken van inlichtingen op grond van artikel 194 Sr, aangezien hij op de datum van het faillissement geen bestuurder meer was van naam bureau en de inlichtingenplicht op dat moment alleen gold voor bestuurders van de failliete rechtspersoon en niet (zoals vanaf 1 juli 2017 wel het geval is) ook voor personen die in de drie aan het faillissement voorafgaande jaren bestuurder waren. De verdachte heeft niet weersproken dat hij gehouden was de gevraagde inlichtingen te verstrekken. De rechtbank oordeelt dat hij inderdaad die verplichting had, gelet op het doel en de strekking van artikel 106 van de Faillissementswet, namelijk dat de curator een aanspreekpunt heeft dat hem inlichtingen kan verschaffen die van belang zijn voor een goede afwikkeling van het faillissement.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beklag tegen beslag gegrond wegens nemo tenetur

Rechtbank Oost-Brabant 13 september 2022, ECLI:NL:RBOBR:2022:3989

De rechtbank acht het beklag tegen het in deze zaak gelegde beslag gegrond met het oog op nemo tenetur. Na bestudering van de door de klaagster toegezonden stukken komt de economische raadkamer tot de conclusie dat ten aanzien van een aantal onder klaagster in beslag genomen documenten sprake is van verklaringen die van dien aard zijn, dat het recht van (vertegenwoordigers van) klaagster om tijdens een eventuele strafprocedure te zwijgen in de zittingszaal van haar betekenis zou zijn ontdaan als klaagster deze stukken uitlevert. De natuurlijke personen die deze documenten hebben opgesteld zijn bovendien in een zo sterke mate met de rechtspersoon verweven, zo maakt de economische raadkamer uit deze stukken op, dat klaagster zich ten aanzien van hun verklaringen, zoals die in deze stukken zijn vervat, op het recht op nemo tenetur kan beroepen. Om die reden hoeft klaagster deze documenten niet te overhandigen. Het beklag tegen beslag ten aanzien van deze documenten is dan ook gegrond.

Read More
Print Friendly and PDF ^