Beslag op (ook) geprivilegieerd materiaal: heeft verdediging recht op nóg een steekproef nadat na een tweede filtering gegevens van verschoningsgerechtigden zijn verwijderd?

Rechtbank Overijssel 6 september 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:5099

In strafrechtelijk onderzoek ‘Ballycastle’ is een omvangrijke dataset in beslag genomen. Onder leiding van de RS is deze gefilterd voor het verwijderen van mogelijk geprivilegieerde gegevens. Daarbij zijn de raadslieden van de beslagenen betrokken: zij hebben een lijst aangeleverd met zoektermen. Na die filtering hebben de raadslieden steekproeven verricht in de overgebleven digitale bestanden. Daarbij stuitten zij op gegevens van mogelijk verschoningsgerechtigden. Naar aanleiding daarvan heeft de geheimhoudersfunctionaris opnieuw gefilterd. In november 2023 heeft de RC de filterwerkzaamheden beëindigd. Bij beschikking van 1 maart 2024 heeft de RC de OvJ toegestaan kennis te nemen van de na filtering overgebleven fysieke en digitale bestanden c.q. documenten. Tegen die beslissing richt het klaagschrift zich.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling overtreding Meststoffenwet: Geen sprake van schending van het vertrouwensbeginsel

Rechtbank Midden-Nederland 16 september 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:5619

Naar het oordeel van de rechtbank is in deze zaak geen sprake van een uitzonderlijk geval waarin het OM om die reden niet-ontvankelijk moet worden verklaard in de vervolging. De e-mail van december 2010 van de ambtenaar van LNV is geen concrete toezegging waaraan verdachte het gerechtvaardigde vertrouwen heeft kunnen ontlenen dat zij niet zou worden vervolgd voor hetgeen ten laste is gelegd. Nog daargelaten dat deze mail niet aan verdachte was gericht, waren aan deze ambtenaar geen bevoegdheden in verband met de vervolgingsbeslissing toegekend. Die beslissing komt immers, behoudens uitzonderingsgevallen, alleen toe aan het OM. Ook aan het gegeven dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (hierna: NVWA) in de jaren na de bewuste e-mail in de praktijk niet actief heeft gehandhaafd op dit gebied en het OM in die periode niet vervolgde, kon verdachte niet het gerechtsvaardigde vertrouwen ontlenen dat dat zo zou blijven. Van schending van het vertrouwensbeginsel is daarom geen sprake.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geldboete voor overtreding Sanctiewet: verdachte heeft na het ingaan van de Rusland sancties via omzeilingsroutes luchtvaartonderdelen aan bedrijven in Rusland geleverd

Rechtbank Rotterdam 3 oktober 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:9672

Van afkorting naam verdachte rechtspersoon, een bedrijf dat al jaren vliegtuigonderdelen leverde aan onder andere Russische afnemers, mocht verwacht worden dat zij na het afkondigen van de sancties haar verlies zou nemen en zou gaan zoeken naar andere legale afzetmarkten. Zij deed het tegenovergestelde. Uit het dossier, met name uit chats tussen de feitelijk leidinggevende van de verdachte en medewerkers van het bedrijf, rijst het beeld op dat alles in het werk werd gesteld om de sancties te omzeilen door steeds nieuwe routes te zoeken waarlangs vliegtuigonderdelen op slinkse wijze alsnog aan de Russische afnemers konden worden geleverd. Daartoe werden bedrijven in Tadzjikistan, Servië, Turkije en Kirgizië gebruikt of zelfs opgezet als tussenschakels. Op papier deed men het voorkomen dat die bedrijven de end users waren, maar in werkelijkheid was Rusland de eindbestemming. De verdachte, haar bestuurder en haar medewerkers hadden hierbij slechts één doel: zo veel mogelijk geld verdienen. De zwarte markt die na de sancties ontstond, bood immers hogere winstmarges dan voorheen gebruikelijk. Een WhatsApp-gesprek van 8 juni 2022 spreekt in dit opzicht boekdelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Man veroordeeld tot celstraf na omkoping als ambtenaar Belastingdienst

Rechtbank Den Haag 30 september 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:15487

De rechtbank Den Haag heeft een 37-jarige verdachte uit Den Haag veroordeeld nadat hij zich als ambtenaar van de Belastingdienst gedurende anderhalf jaar heeft laten omkopen. Hij verstrekte tientallen (persoons)gegevens uit de systemen van de Belastingdienst aan derden. Het geld dat hij daarmee verdiende, heeft hij witgewassen. De man krijgt een celstraf van 36 maanden. Ook mag hij gedurende 5 jaar geen functie als ambtenaar bekleden. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kosten rechtsbijstand van undercover activist (die zelf strafbare feiten heeft gepleegd) bij varkensslachterij na beleidssepot toegewezen

Rechtbank Gelderland 4 september 2024, ECLI:NL:RBGEL:2024:6124

De enige manier om aandacht te vragen voor deze structurele dierenmishandeling tegenwoordig is het maken van – soms schokkende – beeldopnames teneinde de verantwoordelijke autoriteiten zover te krijgen eindelijk in actie te komen. Dat kan vaak alleen via ‘undercover-operaties’ en in dat verband is het welhaast onontkoombaar zelf in zekere mate deel te nemen aan de bewuste handelingen. Verzoeker heeft dat gedaan, maar is er zelf ook van geschrokken achteraf. Bij vervolging is het bepaald niet denkbeeldig dat verzoeker met succes een beroep zou kunnen doen op de rechtvaardigingsgrond noodtoestand, die overmacht kan opleveren als verdachte bij een conflict van maatschappelijke plichten de gerechtvaardigde keuze maakt de wet te overtreden om een ander, zwaarwegend belang te dienen. In zekere heeft verzoeker het onderzoek gedaan dat de controlerende overheidsinstellingen voortdurend laten liggen (of niet aan toe komen door structurele onderbezetting).

Read More
Print Friendly and PDF ^