Reactie NOvA op Kortgeding over de zaak Stibbe/OM

De NOvA heeft kennisgenomen van de uitspraak van 22 maart 2022 in het kort geding van Stibbe tegen de Staat der Nederlanden over het verschoningsrecht. In het vonnis staat ‘op basis van de in bovenstaande overwegingen geconstateerde tegenstrijdigheden is de stelling gerechtvaardigd dat er op zijn minst een reëel gevaar is dat het verschoningsrecht in meerdere strafrechtelijke onderzoeken is of wordt geschonden.’, die constatering vindt de NOvA zeer zorgwekkend.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Pleitnota's Stibbe in kort geding tegen OM en Fiod

Het door de strafrechtadvocaten van Stibbe aangespannen kort geding tegen de Staat diende afgelopen dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch. De inzet is helder: het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie en de FIOD moeten voor eens en altijd stoppen met het heimelijk inzien en vergaren van e-mailcorrespondentie tussen advocaten en hun cliënten, oftewel met structurele schendingen van het verschoningsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR herhaalt overwegingen m.b.t. doorbreking van het verschoningsrecht en de procedure van art. 98 Sv

Hoge Raad 18 februari 2022, ECLI:NL:HR:2022:223

De klager wordt ervan verdacht in zijn hoedanigheid van advocaat strafbare feiten te hebben gepleegd. Die strafbare feiten zou hij hebben gepleegd in samenwerking met zijn neef die in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught verblijft. Er is beslag gelegd op een iPad en notitieblokken tijdens het bezoek van de klager aan zijn cliënt in de EBI in Vught en op digitale gegevensdragers in het (voormalig) kantoorpand, de woning en de auto van de klager wegens verdenking van het vormen van crimineel samenwerkingsverband met die cliënt. In cassatie wordt geklaagd dat de rechtbank de behandeling van het klaagschrift, voor zover het betrekking heeft op de andere voorwerpen dan de in de EBI inbeslaggenomen iPad en notitieblokken, had moeten aanhouden en de stukken in zoverre in handen van de rechtercommissaris had moeten stellen. Daartoe wordt aangevoerd dat de rechtercommissaris ten aanzien van die overige voorwerpen nog niet had beslist of de officier van justitie van de inhoud daarvan mag kennisnemen. Dit middel slaagt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Pleitnota Openbaar Ministerie kort geding verschoningsrecht

Op 22 februari diende het kort geding van advocatenkantoor Stibbe tegen het Openbaar Ministerie en de Fiod in een principiële procedure over de stelselmatige en ernstige inbreuk op het professionele verschoningsrecht van advocaten. Het OM heeft haar standpunt in deze kwestie gepubliceerd alsook de pleitnota die ten behoeve van de zitting is opgesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kroniek functioneel verschoningsrecht; belangwekkende uitspraken in coronatijd

In de afgelopen ‘coronaperiode’ zijn er, onder andere door de Hoge Raad, diverse uitspraken gedaan waarin het belang van dit zogenoemde functionele verschoningsrecht weer prominent voor het voetlicht is gekomen en waarin de reikwijdte ervan is verhelderd en nader is ingevuld. De discussie over de omvang en reikwijdte van het verschoningsrecht speelt vaak in strafrechtelijke procedures, met name naar aanleiding van doorzoekingen en inbeslagnames van stukken bij advocaten of notarissen of bij hun cliënten of derden, zoals personen met een afgeleid verschoningsrecht. In de afgelopen periode was de reikwijdte van het verschoningsrecht van advocaten en notarissen echter ook in een aantal civiele en fiscale procedures onderwerp van geschil. In deze kroniek benoem en becommentarieer ik een selectie van recente uitspraken van civiele en strafkamers van de Hoge Raad en de gerechtshoven (en een enkele van de belastingkamer), mede aan de hand van de uit de jurisprudentie voortvloeiende regels over het functionele verschoningsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^