Rb acht – ondanks perikelen rond verschoningsrecht – betrokkenheid RC bij onderzoekshandelingen naar geheimhoudersgegevens onnodig vanwege betrokkenheid medewerker geheimhouding en OvJ-geheimhouding

Rechtbank Midden-Nederland 10 augustus 2023, ECLI:NL:RBMNE:2023:4324

De officier van justitie heeft een vordering ingediend om de rechter-commissaris te betrekken bij het onderzoek aan inbeslaggenomen voorwerpen op de eventuele aanwezigheid van geheimhoudersgegevens. In eerste instantie is de officier van justitie niet-ontvankelijk verklaard in zijn vordering, maar is het door hem ingestelde hoger beroep door de rechtbank Midden-Nederland gegrond verklaard. De rechtbank Midden-Nederland overweegt onder meer dat de rechter-commissaris op grond van de wet geen verplichting heeft om aan de vordering gehoor te geven en dus onderzoekshandelingen te verrichten. De vraag is namelijk of dat nodig is gezien de stand van zaken van het opsporingsonderzoek. In deze zaak wordt die noodzaak niet gezien. De rechtbank overweegt dat het opsporingsteam / de officier van justitie al een specifieke medewerker geheimhouding op het oog heeft, die geen deel uitmaakt van het opsporingsonderzoek. Deze medewerker geheimhouding kan voor het onderzoek naar / voor de selectie van (mogelijke) geheimhouderstukken worden ingezet. Bovendien staat in de beslissingen opgenomen dat het parket van de officier van justitie over een zogenoemde 'OvJ-geheimhouding' beschikt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM stelt hoger beroep in tegen niet-ontvankelijkheid wegens schending verschoningsrecht

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland tekent hoger beroep aan tegen een beslissing van de Rechtbank Overijssel. De rechtbank in Zwolle verklaarde het Openbaar Ministerie op 15 augustus niet-ontvankelijk in de vervolging van een 48-jarige man, die verdacht wordt van seksueel misbruik. Dit betekent dat de vervolging gestaakt zou moeten worden. De rechtbank is van oordeel dat in het dossier stukken zaten die op grond van het verschoningsrecht onder geheimhouding hadden moeten vallen. ‘’Deze uitspraak brengt een aantal fundamentele rechtsvragen met zich mee en daarom wil het OM dat ook het Gerechtshof zich hierover uitlaat’’, aldus de officier van justitie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De aanpassing van het fiscaal verschoningsrecht van advocaten ex art. 53a AWR

Het verschoningsrecht van advocaten is geen rustig bezit. Steeds vaker klinkt er vanuit diverse hoeken een roep om dit recht te beperken, al dan niet vanwege het in de hand werken van allerlei misbruikpraktijken. Binnen het fiscale domein speelt de discussie omtrent het verschoningsrecht van advocaten een niet al te grote rol, totdat staatssecretaris van Financiën Wiebes in 2017 deze discussie aanwakkert. Met de Panama Papers als aanleiding, schrijft hij op 17 januari 2017 een brief aan de Tweede Kamer inhoudende diverse maatregelen in zowel internationaal als nationaal verband om de belastingontduiking aan te pakken. Als één van de nationale maatregelen wordt de aanpassing van het wettelijk fiscaal verschoningsrecht ex art. 53a AWR genoemd. Hoewel Wiebes in zijn brief het voornemen uit om nog in 2017 een voorstel tot aanpassing van het fiscale verschoningsrecht in consultatie te brengen, doet hij dit uiteindelijk pas in juli 2020.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM niet-ontvankelijk in strafvervolging wegens schending verschoningsrecht

Rechtbank Overijssel 15 augustus 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:3322

In het dossier bevinden zich onder meer een analyse door het opsporingsteam van de aangetroffen geheimhouderinformatie, een proces-verbaal bevindingen tijdlijn (mede) gebaseerd op geheimhouderinformatie, tapverbalen van gesprekken met ouderlingen, de brieven van verdachte aan de ouderlingen en hun reactie daarop. Het nalaten van de vernietiging van geheimhouderinformatie, dan wel het ontbreken van een voorafgaande machtiging van de rechter-commissaris tot voeging van informatie aan de processtukken, en de daarmee samenhangende voortdurende mogelijkheid van kennisneming van die informatie, houden een schending in van een beginsel dat voor het strafprocesrecht door de wetgever zelf van fundamenteel belang wordt geacht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Openbaar Ministerie en verschoningsrecht

Schendingen van het verschoningsrecht door het OM zijn weer volop in het nieuws. De geschiedenis herhaalt zich. Schendingen bij de omgang met digitale informatie en naar het zich laat aanzien schendingen van basisprincipes. De reflex van het OM is ‘pre-Hells Angels veeg uit de pan uitspraak’. In een reactie eigen website onderschrijft het OM weliswaar het belang van eerbiediging van het verschoningsrecht, maar geeft het in dezelfde zin aan dat gewaakt moet worden voor misbruik hiervan en voor onverantwoorde vertragingen in opsporingsonderzoeken.

Read More
Print Friendly and PDF ^