Rb.: In beslag nemen en inzien intern onderzoeksrapport zorginstelling (geheimhouderstuk) door OM is in strijd met proportionaliteit en subsidiariteit

Rechtbank Noord-Holland 16 oktober 2023, ECLI:NL:RBNHO:2023:10918

Zorginstelling Philadelphia heeft een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van een mogelijk incident. De instelling heeft een intern onderzoek gedaan naar het incident. Later is de politie een onderzoek gestart naar mogelijke mishandeling door een medewerker van de instelling. De officier van justitie heeft bij de rechter-commissaris een vordering ingediend ex artikel 126nf Sv (verstrekken van gevoelige gegevens). De RC heeft deze vordering toegewezen. De OvJ heeft vervolgens van Philadelphia het onderzoeksrapport gevorderd. De rechtbank is van oordeel dat het in beslag nemen en inzien van het onderzoeksrapport in strijd is met de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. Er is daarom niet voldaan aan de uitzonderingssituaties van artikel 98 Sv of 9 Wkkgz. Het inzien van het onderzoeksrapport moet in deze zaak worden gezien als een laatste redmiddel om bewijs te verzamelen. Van een andere manier van onderzoek of een afweging van de verschillende belangen blijkt echter niet. De officier van justitie heeft niet weersproken dat het OM tot dusver geen pogingen heeft ondernomen om getuigen te horen van de lijst medewerkers. Philadelphia heeft ten slotte verklaard dat het onderzoeksrapport de naam van de desbetreffende medewerker niet vermeldt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Spronken: ‘Advocaat heeft vertrouwelijkheid nodig om aan waarheidsvinding te doen’

Een valse tegenstelling noemde Taru Spronken, advocaat-generaal bij de Hoge Raad de bewering dat de waarheidsvinding in het gedrang komt als de vertrouwelijkheid van advocaten volledig wordt gerespecteerd. Volgens die redenering, veelal gebuikt in opsporingskringen, blijft de waarheid in strafzaken verborgen doordat advocaten een geslaagd beroep doen op hun verschoningsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beklag BFT tegen inbeslagneming stukken door Openbaar Ministerie in onderzoek naar notaris Frank Oranje. Rb: BFT heeft (slechts) afgeleid verschoningsrecht.

Rechtbank Amsterdam 8 augustus 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:5900

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) wil in het strafrechtelijk onderzoek naar de grootscheepse fraude bij notaris- en advocatenkantoor Pels Rijcken geen eigen onderzoeksdossiers overhandigen. Het BFT heeft om die reden beklag ingesteld bij de Rechtbank Amsterdam tegen de eerdere inbeslagneming door het Openbaar Ministerie van vier onderzoeksrapporten van het BFT, gespreksverslagen, vier tuchtklachten en brondocumenten. Het beklag is door de rechtbank ongegrond verklaard. Waarom? Onder meer omdat er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden waar het verschoningsrecht voor moet wijken: het belang van het OM weegt zwaarder. Bovendien heeft het BFT als toezichthouder op de notarisberoepsgroep geen zelfstandig verschoningsrecht. Een afgeleid verschoningsrecht geldt alleen voor informatie die herleidbaar is tot individuele cliënten van een kantoor. Bovendien brengt de geheimhoudingsplicht niet automatisch een verschoningsrecht met zich mee, zo stelt de rechter vast, met verwijzing naar accountants. Die hebben wel geheimhoudingsplicht, maar geen verschoningsrecht. Het BFT heeft tegen deze beslissing cassatie ingesteld met een beroep op het verschoningsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: OM voorzichtig door het stof om verschoningsrecht

Het Openbaar Ministerie heeft voorzichtig excuus gemaakt voor de manier waarop het is omgegaan met het verschoningsrecht. Onze procedures voldeden niet op alle fronten en zijn ook niet in alle gevallen goed gevolgd, erkende het OM eind september in een verklaring.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM seponeert Box-zaak vanwege schending verschoningsrecht

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag 6 oktober bekend gemaakt te hebben besloten om vermogensbeheerder Box Consultants niet strafrechtelijk te vervolgen. Daarmee beëindigt het OM een langlopend strafrechtelijk onderzoek dat in 2013 van start ging. De zaak deed veel stof opwaaien vanwege de schendingen van het verschoningsrecht door het OM die de zaak aan het licht bracht.

Read More
Print Friendly and PDF ^