HR wijst herzieningsaanvraag af in zaak veroordeelde zakenman voor witwassen van 17 miljoen euro

Hoge Raad 10 december 2024, ECLI:NL:HR:2024:1826

De herzieningsaanvraag van de in 2014 onherroepelijk veroordeelde zakenman voor onder meer het witwassen van 17 miljoen euro afkomstig van de (in mei 2004 doodgeschoten) vastgoedhandelaar Endstra wordt afgewezen. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nieuwe strafbepalingen over fraude met uitgaven en inkomsten van de Europese Unie

Per 1 oktober zijn relatief “stilletjes” twee nieuwe strafbepalingen in werking getreden. Het gaat om lid 2 van art. 227b Sr en art. 227c Sr. Zij vinden hun achtergrond in de implementatie van de PIF-richtlijn. Het tweede lid van art. 227b ziet op het schriftelijk nalaten gegevens te verstrekken die van belang zijn voor de vaststelling van af te dragen middelen aan een overheids- of volkenrechtelijke organisatie (in het bijzonder de EU), terwijl art. 227c ziet op onder meer het mondeling nalaten die gegevens te verstrekken met als gevolg dat EU-middelen worden verminderd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De vermenging van ideologie en criminaliteit bij cryptovaluta

Cryptocurrencies worden al meer dan tien jaar gebruikt voor een breed scala aan illegale activiteiten, met name als betaalmethode en doelwit voor diefstal en fraude. Sommigen binnen de cryptogemeenschap geven prioriteit aan privacy en financiële autonomie als kernwaarden, waarbij ze soms het criminele misbruik van cryptocurrencies over het hoofd zien. De auteurs merken echter op dat financiële motieven, zoals het runnen van winstgevende bedrijven, vaak een grotere rol spelen dan deze idealen. De ware motivaties voor het gebruik van cryptocurrencies zijn niet altijd duidelijk en in aansprakelijkheidszaken worden ideologische argumenten vaak aangehaald om acties te rechtvaardigen. Dit artikel onderzoekt de complexe relatie tussen ideologie en financieel gewin bij het gebruik van cryptocurrency.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Banken en overheid slaan handen ineen om facilitators van de onderwereld aan te pakken

Bij de aanpak van georganiseerde misdaad speelt de kracht van het collectief een essentiële rol. Dat geldt ook voor het publiek-private samenwerkingsverband Serious Crime Taskforce (SCTF): diverse overheidsorganisaties die de handen ineenslaan met een aantal grote banken om de facilitators van de onderwereld aan te pakken. Een casus in Rotterdam laat de succesvolle werking zien. “Dankzij de informatieuitwisseling konden we de hele criminele bedrijfsstructuur in beeld brengen.”

Read More
Print Friendly and PDF ^

Trade Based Money Laundering: uitdagingen en ontwikkelingen binnen de opsporing

Trade-Based Money Laundering (TBML) is een fenomeen waarbij activa van criminele oorsprong worden verplaatst en/of verborgen en/of gelaagd via handelstransacties. Politieorganisaties en andere partijen hebben de laatste tijd meer aandacht besteed aan dit probleem. Als handelsnatie is Nederland kwetsbaar voor deze vorm van witwassen. In dit artikel bespreekt de auteur de uitdagingen bij het detecteren van TBML. TBML is moeilijk te detecteren omdat het theoretisch alle goederen kan betreffen en verschillende manifestaties kent. Relevante informatie is verspreid over verschillende publieke en private instanties. Betalingen door derden en de frequente internationale component van TBML compliceren de detectie verder. Het uitwisselen van gegevens tussen de douane en de FIOD zou kunnen bijdragen aan snellere detectie van TBML-activiteiten. Het matchen van douanegegevens op internationaal niveau zou ook kunnen leiden tot eerdere detectie.

Read More
Print Friendly and PDF ^