De problemen bij Babboe; De klokkenluidersregeling verder aanscherpen?

In zijn column gaat de auteur in op de gebeurtenissen bij Babboe en de vraag of er aanleiding is de klokkenluidersregels aan te passen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bakfietsproducent Babboe in februari 2024 verplicht om de handel van zijn bakfietsen te staken naar aanleiding van issues met framebreuken. Het bedrijf moest van de NVWA verschillende modellen met een ernstig veiligheidsrisico terugroepen. Het gaat om tienduizenden fietsen. Eind december 2024 heeft Babboe na gesprekken met de Autoriteit Consument en Markt bovendien besloten dat consumenten met een Babboe-bakfiets met een mogelijk veiligheidsrisico nu ook hun geld terug kunnen vragen. De hiermee verband houdende kosten zouden vele tientallen miljoenen euro’s bedragen. Babboe is evenals Sparta, Batavus en Koga eigendom van fietsenproducent Accell. De Amerikaanse investeerder KKR en het Nederlandse Teslin, die Accell in 2022 van de beurs hadden gehaald, hebben inmiddels forse afboekingen op hun belang moeten doen. Van Teslin is bekend dat zij in de eerste helft van 2024 al zo’n EUR 70 miljoen heeft afgeboekt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Een terugblik op 25 jaar richtinggevende uitspraken over bestuurlijke handhaving in de financiële sector

Dit artikel biedt een overzicht van vijf invloedrijke uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) met betrekking tot bestuurlijke handhaving door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). De auteur analyseert hoe deze uitspraken de wet- en regelgeving en rechtspraak hebben beïnvloed en welke lessen hieruit kunnen worden getrokken voor de huidige praktijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Zorgbestuurder veroordeeld voor structurele administratieve fraude in de gezondheidszorg

Rechtbank Rotterdam 30 januari 2025, ECLI:NL:RBROT:2025:2967

De rechtbank heeft een zorgbestuurder veroordeeld voor het structureel niet voeren van een juiste administratie, zoals vereist op grond van artikel 36 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). De verdachte was als feitelijk leidinggevende verantwoordelijk voor de administratie van haar zorgorganisatie, maar heeft jarenlang geen correcte registratie bijgehouden van verleende zorgprestaties. Dit leidde tot onrechtmatige declaraties bij zorgverzekeraars en een aanzienlijk benadelingsbedrag.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevangenisstraf geëist na oplichting gemeentegelden

Op 20 februari 2020 gaat het onderzoek van start als de gemeente Den Haag aangifte doet bij de politie. Uit intern onderzoek blijkt dat een medewerker van de dienst Bedrijfsvoering Expertise Centrum valse facturen goedkeurt. Als de Rijksrecherche de zaak onderzoekt blijkt dat er in de periode van november 2013 tot aan december 2019 maar liefst 88 facturen door de medewerker zijn goedgekeurd. De ambtenaar zorgde er samen met zijn medeverdachten voor dat facturen waar nooit een tegenprestatie voor was geleverd door de gemeente werden betaald.

Read More
, ,
Print Friendly and PDF ^

Milieudefensie/Shell: tussen verplichting en veroordeling

In deze bijdrage bespreekt de auteur het arrest van het hof Den Haag inzake Milieudefensie/Shell, waarin het hof een individuele reductieverplichting voor ondernemingen aanneemt, maar niet komt tot een reductieveroordeling voor Shell. Het artikel legt een link met de praktijk en gaat in op wat dit arrest betekent voor de klimaatstrategie van (grote) ondernemingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^