Bestuurder veroordeeld tot taakstraf wegens faillissementsfraude

Rechtbank Overijssel 6 maart 2025, ECLI:NL:RBOVE:2025:1280

De rechtbank Overijssel heeft een 48-jarige man veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur wegens faillissementsfraude. De verdachte was bestuurder van een failliet verklaarde rechtspersoon en heeft opzettelijk niet voldaan aan de wettelijke administratie- en bewaarplicht, waardoor de afwikkeling van het faillissement is bemoeilijkt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Onderzoeksplicht verzuimd door inspecteur bij navordering

Mag de Belastingdienst een navorderingsaanslag opleggen als er geen aangifte is ingediend en geen definitieve aanslag is opgelegd? Dit onderwerp is nog niet uitgekristalliseerd in de rechtspraak, maar rechtbank Noord-Nederland heeft hierover vorig jaar een interessant oordeel gegeven.1 De rechtbank legt met deze uitspraak de verantwoordelijkheid bij de inspecteur om tijdig een aanslag vast te stellen, naar mijn mening een terechte ontwikkeling.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist 4 jaar cel tegen reseller EncroChat-telefoons

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bij de rechtbank in Den Bosch een celstraf van vier jaar geëist tegen een vrouw (28) uit Den Bosch voor het prepareren en verhandelen van EncroChat-telefoons. Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket maakte de vrouw deel uit van een criminele organisatie die op grote schaal geld witwaste en criminelen begunstigde. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Van de introductie van de boetebevoegdheid tot een zeer indringende toetsing van bestuurlijke boetes in het financieel toezicht: op zoek naar (nog) meer maatwerk?

Op 1 januari 2000 trad de Wet tot invoering van de last onder dwangsom en de bestuurlijke boete in werking. Sindsdien kunnen in de financiële sector bestuurlijke boetes en dwangsommen worden opgelegd. Inmiddels zijn we 25 jaar verder. In die 25 jaar zijn er belangrijke ontwikkelingen geweest die een stempel hebben gedrukt op (ook) de handhaving binnen de financiële sector. Denk aan de financiële crisis, de verdere Europeanisering, maar ook de kinderopvangtoeslagaffaire. Deze maatschappelijke gebeurtenissen hebben hun weerslag gehad op wat de samenleving van toezichthouders verwacht, de wet- en regelgeving waarop zij moeten toezien, en de toetsing door de bestuursrechter van een door de toezichthouder opgelegde sanctie. Na de financiële crisis uit 2008 ontstond bijvoorbeeld de roep om meer regulering en strikte handhaving van de (nieuwe) regels. Het gevolg hiervan was dat verschillende nieuwe toezichtswetten het leven zagen en dat de boetes die op grond van de financiële wetgeving konden worden opgelegd, steeds hoger werden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

AP: nieuw Wetboek van Strafvordering beschermt mensen onvoldoende

Het kabinet wil in het nieuwe Wetboek van Strafvordering de mogelijkheden voor politie en justitie om grote hoeveelheden persoonsgegevens te verzamelen flink uitbreiden. Maar laat na in de wet belangrijke rechten en vrijheden voldoende te beschermen. Dit leidt onder andere tot risico’s voor mensen die géén verdachte zijn, maar bij het verzamelen van digitaal bewijs als ‘bijvangst’ in de politiesystemen belanden.

Read More
Print Friendly and PDF ^