Het ene ESG-plan is het andere niet

Banken en verzekeraars worden vanuit verschillende hoeken geconfronteerd met de verplichting om plannen op te stellen die zien op (risico's voortvloeiend uit) (beheersing van) klimaatverandering. Grote banken en verzekeraars (zullen) moeten voldoen aan de CSRD en de CSDDD. Voor banken en verzekeraars geldt daarnaast dat zij op grond van CRD6, dan wel op grond van de Richtlijn Solvabiliteit II, zoals gewijzigd door de SII-Wijzigingsrichtlijn, verplicht worden specifieke plannen op te stellen om de financiële risico's aan te pakken die op korte, middellange en lange termijn voortvloeien uit ecologische, sociale en governancefactoren (ESG-factoren). Onder deze risico's worden ook verstaan de risico's die verband houden met transities die voortvloeien uit doelstellingen die de Europese Unie en lidstaten zich hebben gesteld, zoals met name de klimaattransitie in overeenstemming met het Klimaatakkoord van Parijs. Deze verschillende (type) plannen duiden de auteurs tezamen aan als 'ESG-plannen'.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Controle op naleving van milieuregels afval en bodem

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft samen met de Omgevingsdienst Drenthe op 12 maart controles uitgevoerd bij 24 bedrijfslocaties en 6 transporteurs van afval in Drenthe. In totaal werkten 33 inspecteurs, toezichthouders en handhavers mee. Bij 17 bedrijven en 3 transporteurs zijn (mogelijke) tekortkomingen geconstateerd. Sommige constateringen geven aanleiding tot het uitvoeren van vervolgonderzoek.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Taakstraf voor subsidiefraude door feitelijk leidinggevende voetbalvereniging

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 28 februari 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:1161

De rechtbank heeft een verdachte veroordeeld voor subsidiefraude als feitelijk leidinggevende van een voetbalvereniging. De verdachte diende als projectleider en penvoerder een subsidieaanvraag in ter waarde van €69.100 voor een zaalvoetbalproject, maar gebruikte een groot deel van het geld voor andere doeleinden. Daarnaast maakte hij opzettelijk gebruik van vervalste documenten om de subsidie te verkrijgen. De rechtbank legt de verdachte een taakstraf van 200 uur op, met als vervangende straf 100 dagen hechtenis indien de taakstraf niet naar behoren wordt verricht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Secundaire aansprakelijkheid voor overheidsoptreden binnen de strafrechtspleging

Een trend van de laatste decennia binnen het aansprakelijkheidsrecht is de toename van het aantal secundaire-aansprakelijkheidszaken, waarbij een benadeelde zijn schade niet op de directe schadeveroorzaker maar op een andere, vaak draagkrachtigere partij probeert te verhalen. Ook de overheid wordt in toenemende mate geconfronteerd met secundaire-aansprakelijkheidsprocedures. In deze bijdrage wordt ingegaan op secundaire-overheidsaansprakelijkheidskwesties die verband houden met overheidsoptreden binnen de strafrechtspleging. De auteurs bespreken hoe wordt beoordeeld of de overheid (secundair) aansprakelijk is voor schade die kan worden gerelateerd aan justitiële en strafvorderlijke overheidstaken en hoe de bijzondere positie van de overheid in die beoordeling een rol

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM licht beleid inzake strafbeschikkingen toe

Het Openbaar Ministerie maakte in februari 2025 bekend meer gebruik te gaan maken van de strafbeschikking, wat betekent dat het OM zelf een straf oplegt aan mensen die een misdrijf hebben gepleegd of overtreding hebben begaan. Deze bekendmaking heeft tot veel kritiek geleid. Zo drong de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak aan op een gesprek. Ook verschenen er verschillende artikelen in De Telegraaf. Naar aanleiding hiervan publiceert het OM een persbericht waarin uitleg wordt gegeven.

Read More
Print Friendly and PDF ^