GGZ-instelling moet calamiteitenrapport openbaar maken na (zelf)doding patiënten

Hoge Raad 3 september 2024, ECLI:NL:HR:2024:1107

De strafkamer van de Hoge Raad heeft het cassatieberoep van een GGZ-instelling tegen de afgifte van een calamiteitenrapport in een medische strafzaak afgewezen. Het Openbaar Ministerie had het rapport bij de instelling opgevraagd om het overlijden van twee patiënten, die tevens bewoners waren, te onderzoeken. De ene patiënt, een man, had zijn vrouw – eveneens patiënte – omgebracht en daarna zelfmoord gepleegd. Er waren voorafgaand aan deze gebeurtenissen signalen die erop wezen dat dit zou kunnen gebeuren. Het strafrechtelijk onderzoek is gericht op de vraag of de GGZ-instelling of haar medewerkers hiervoor strafrechtelijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling valsheid in geschrift (facturen en overeenkomst van geldlening), vrijspraak feitelijk leiding geven aan witwassen van een woning

Gerechtshof Den Haag 9 april 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:542

In deze zaak wordt de verdachte beschuldigd van meerdere strafbare feiten waaronder valsheid in geschrift (facturen en een overeenkomst van geldlening) en feitelijk leiding geven aan witwassen van een woning. Verdachte wordt vrijgesproken van het feitelijk leiding geven aan witwassen, nu niet kan worden vastgesteld dat deze woning uit misdrijf afkomstig is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verzoek tot vervolging wegens meineed en valsheid in geschrift tegen raadsheren afgewezen: geen strafbare feiten vastgesteld

Gerechtshof Amsterdam 8 augustus 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:2237

Klager deed op 27 mei 2023 aangifte van meineed en valsheid in geschrift tegen twee rechters (A en B) van het gerechtshof Den Haag. Hij beweerde dat zij een valse verklaring hadden afgelegd tijdens een wrakingsprocedure naar aanleiding van een civiele zaak waarin hij betrokken was. Volgens klager bleek uit een heimelijk gemaakte opname dat de rechters al een beslissing hadden genomen voordat de mondelinge behandeling plaatsvond en dat hij geen kans kreeg om te reageren op nieuwe ontkenningen tijdens de wrakingszitting. Het hof oordeelde dat er geen sprake is van meineed, omdat de schriftelijke verklaring van de rechters niet onder ede was afgelegd. Er is ook geen valsheid in geschrift, omdat de verklaring niet bedoeld is als bewijsstuk en er geen opzet of oogmerk tot misleiding was. Het hof ziet geen reden voor strafvervolging, en klagers verzoek wordt afgewezen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Meerdere auto’s in beslag genomen in belastingfraudeonderzoek

De FIOD heeft op dinsdag 3 september meerdere doorzoekingen verricht in een onderzoek naar belastingfraude. Een autobedrijf wordt verdacht van het opzettelijk indienen van onjuiste aangiften omzetbelasting. Een 45-jarige man uit Almere heeft vermoedelijk feitelijk leiding gegeven aan de verboden gedragingen van de onderneming. Tijdens de doorzoekingen in drie woningen en twee bedrijfspanden in Almere en één bedrijfspand in Amsterdam is beslag gelegd op drie auto’s, contant geld en fysieke en digitale administratie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoe werkt de strafrechtelijke vervolging van een (ontbonden) maatschap?

Hoge Raad 9 juli 2024, ECLI:NL:HR:2024:903

De verdachte in deze strafzaak betreft een maatschap die bij vonnis van de rechtbank Overijssel bij verstek is veroordeeld wegens – kort gezegd – het meermalen plegen van valsheid in geschrift en het overtreden van de Wet dieren. De maatschap was ten tijde van de verstekbehandeling in eerste aanleg reeds ontbonden.

Read More
Print Friendly and PDF ^