Advies Raad van State bij Wet gegevensverstrekking douane voor uitvoering politie- of toezichtstaken

Het voorstel voor de Wet gegevensverstrekking douane voor uitvoering politie- of toezichtstaken beoogt het verstrekken van gegevens door de Douane aan de politie, de Koninklijke Marechaussee (KMar), de Financiƫle inlichtingen eenheid (FIU) en de Belastingdienst/Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) mogelijk te maken als er van een verdenking van een strafbaar feit in strafvorderlijke zin nog geen sprake is. De Afdeling advisering van de Raad van State onderkent het belang van gegevensuitwisseling door de Douane ten behoeve van de bestrijding van ernstige criminaliteit, zoals ondermijning. Hiermee wordt mogelijk wel een inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer en de bescherming van persoonsgegevens. Daarom adviseert de Afdeling in de toelichting de noodzaak en proportionaliteit hiervan voldoende te motiveren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

EU-wet Milieucriminaliteit vraagt om herijking van milieustrafrecht

De Nederlandse wetgever zal de strengere vereisten uit de vernieuwde Richtlijn Milieucriminaliteit binnen twee jaar moeten omzetten naar het nationale strafrecht. Nu de effectiviteit van ons milieustrafrecht al vele jaren ter discussie staat en tegelijkertijd het belang van een effectief milieurecht toeneemt door de snelle teloorgang van onze leefomgeving lijkt de omzetting van de richtlijn een ideale gelegenheid om het rechtsgebied grondig te verbeteren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Strafbare greenwashing

Greenwashing wordt in Nederland met allerlei juridische instrumenten bestreden, waaronder het bestuurs- en civielrecht. In het buitenland vinden inmiddels strafrechtelijke onderzoeken in dit verband plaats. Ook de Nederlandse rechtsorde biedt onder bepaalde omstandigheden ruimte voor de strafrechtelijke handhaving van greenwashing.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Was het FP gerechtigd de (verdachte) gemeente te dagvaarden voor de (concentratie)rechtbank Rotterdam?

Gerechtshof Den Haag 9 augustus 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:698

In deze zaak bestaat ten aanzien van de rechtspersoon de verdenking van overtreding van de Wet bodembescherming, door het exploiteren van voetbalvelden met potentieel vervuilend rubbergranulaat zonder voldoende maatregelen tegen bodemverontreiniging. De Rechtbank Rotterdam had zich eerder onbevoegd verklaard om over de zaak te oordelen. Het hof oordeelt anders, namelijk dat de rechtbank Rotterdam wel bevoegd was, omdat de zaak onderdeel is van een breder onderzoek naar vervuiling van kunstgrasvelden door rubbergranulaat, geleid door het Functioneel Parket. Dit onderzoek vereist specifieke deskundigheid en valt onder de aanvullende bevoegdheidscriteria van het Besluit van 2013. Het hof vernietigt daarom het eerdere vonnis en verwijst de zaak terug naar de Rechtbank Rotterdam voor verdere behandeling, aangezien de rechtbank ten onrechte onbevoegd is verklaard.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rotterdamse strafrechter kent hoogste immateriƫle schadevergoeding ooit toe

Rechtbank Rotterdam 12 juli 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:6787

In deze zaak oordeelde de rechtbank dat de verdachte schuldig is aan medeplegen van poging tot doodslag. Op 7 januari 2024 is de verdachte samen met een medeverdachte naar de woning van het slachtoffer in Vlaardingen gegaan met de bedoeling geweld te gebruiken. De medeverdachte schoot het slachtoffer door het hoofd, waarbij het slachtoffer ernstig letsel opliep. De vorderingen benadeelde partij betreffen schadevergoeding voor zowel materiƫle als immateriƫle schade (inclusief affectieschade en shockschade) voor het slachtoffer zelf en verschillende familieleden van het slachtoffer, zoals de broer, ex-vrouw, minderjarige kinderen, en ouders van het slachtoffer.

Read More
Print Friendly and PDF ^