Welke impact heeft een civiele zaak op de (toekenning van de) vordering benadeelde partij?

Hoge Raad 24 september 2024, ECLI:NL:HR:2024:1288

Het oordeel van het hof, dat verdachte als “in het ongelijk gestelde partij”, kan worden aangemerkt en dat benadeelde partij daarom aanspraak heeft op vergoeding van zijn proceskosten is, gelet op afwijzing van vordering benadeelde partij, zonder nadere motivering niet begrijpelijk. Wat betreft kosten van procedure in eerste aanleg, ziet de Hoge Raad in omstandigheid dat vordering benadeelde partij in lopende civiele procedure nog niet onherroepelijk was toegewezen op moment dat benadeelde partij vordering indiende, maar dat deze vordering in civiele procedure uiteindelijk wel (grotendeels) toewijsbaar is gebleken en onherroepelijk is toegewezen, aanleiding kosten van die procedure in eerste aanleg te compenseren, in die zin dat iedere partij eigen kosten draagt. Voor procedure in hoger beroep geldt dat oordeel over vordering benadeelde partij in civiele procedure al wel onherroepelijk was op het moment dat benadeelde partij vordering handhaafde. Dat brengt mee dat hof vordering van benadeelde partij niet-ontvankelijk had moeten verklaren voor zover civiele rechter al over die vordering had geoordeeld. Dit en de omstandigheid dat het hof heeft afgewezen wat benadeelde partij nog in aanvulling op al door civiele rechter beoordeelde vordering heeft gevorderd, brengt mee dat de Hoge Raad de benadeelde partij zal veroordelen in proceskosten van de verdachte in hoger beroep.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beslag op (ook) geprivilegieerd materiaal: heeft verdediging recht op nóg een steekproef nadat na een tweede filtering gegevens van verschoningsgerechtigden zijn verwijderd?

Rechtbank Overijssel 6 september 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:5099

In strafrechtelijk onderzoek ‘Ballycastle’ is een omvangrijke dataset in beslag genomen. Onder leiding van de RS is deze gefilterd voor het verwijderen van mogelijk geprivilegieerde gegevens. Daarbij zijn de raadslieden van de beslagenen betrokken: zij hebben een lijst aangeleverd met zoektermen. Na die filtering hebben de raadslieden steekproeven verricht in de overgebleven digitale bestanden. Daarbij stuitten zij op gegevens van mogelijk verschoningsgerechtigden. Naar aanleiding daarvan heeft de geheimhoudersfunctionaris opnieuw gefilterd. In november 2023 heeft de RC de filterwerkzaamheden beëindigd. Bij beschikking van 1 maart 2024 heeft de RC de OvJ toegestaan kennis te nemen van de na filtering overgebleven fysieke en digitale bestanden c.q. documenten. Tegen die beslissing richt het klaagschrift zich.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling ambtenaar Belastingdienst wegens ambtelijk omkoping, computervredebreuk en (gewoonte)witwassen door bevragen systemen over kentekens waarna liquidatie volgde

Rechtbank Den Haag 30 september 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:15487

De verdachte wordt in het bijzonder verweten dat hij in zijn hoedanigheid van ambtenaar bij de Belastingdienst in ruil voor geld kentekens heeft bevraagd en de daarbij behorende informatie aan derden heeft verstrekt. Ondanks dat er een directe link tussen de verdachte en de georganiseerde misdaad ontbreekt, geeft het dossier aanleiding tot een vermoeden dat het handelen van de verdachte aan die georganiseerde misdaad heeft bijgedragen, met grote gevolgen. Zo heeft de verdachte een kenteken bevraagd van een auto die betrokken was bij een rip deal van een partij cocaïne. Ook is gebleken dat kort na een tweetal bevragingen van kentekens en verstrekking van de bijbehorende (persoons)gegevens door de verdachte, de persoon op wiens naam die kentekens stonden, in de nabijheid van zijn woning is geliquideerd. In dit vonnis komt de rechtbank tot een bewezenverklaring van feiten. Zij legt de verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden en een beroepsverbod van 5 jaar op.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Sanctiecontroles: het middel is erger dan de kwaal. Terechtwijzing van de wetgever

Recent heeft het College voor de Rechten van de Mens in twee 'sleutelzaken' geoordeeld dat ING indirect discrimineert bij toepassing van de sanctieregels. Hoewel dit formeel een terechtwijzing is van ING, is het mijns inziens in het bijzonder het Ministerie van Financiën dat zich deze uitspraken moet aantrekken. In essentie oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dat de Nederlandse sanctieregels zo streng zijn, dat het middel erger is dan de kwaal. Dit is naar het oordeel van de auteur een belangrijk signaal dat onze overheid zich ten harte moet nemen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: 'More sustainability legislation is not the solution'

Adding sustainability legislation can be counterproductive because it hinders sustainable business initiatives. The obligations come with a huge workload. As a result, companies have less room to take sustainable steps on their own initiative. This is what Laure Jacquier, Managing Director of ICC Netherlands, says in an interview with Compliance, Ethics & Sustainability (CES). As of September 2023, Jacquier is responsible for the Dutch branch of the International Chamber of Commerce (ICC). With more than 45 million members in more than 100 countries, the ICC is the largest business association in the world. In addition to the head office in Paris, the network consists of 93 local offices. "We want to make international business easier for companies and are a regular discussion partner at the United Nations, World Trade Organization (WTO), the G20 and many others.

Read More
Print Friendly and PDF ^