Ook in hoger beroep 18 maanden gevangenisstraf voor verduistering VVE's: vorderingen benadeelden niet-ontvankelijk vanwege onbeantwoord blijven vragen rondom faillissement

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 12 maart 2020, ECLI:NL:GHSHE:2020:919

Het gerechtshof heeft een 65-jarige man uit Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden. Volgens het hof is hij schuldig het verduisteren van in totaal ruim 750.000 euro bij een aantal Verenigingen van Eigenaren en particulieren. De rechtbank Oost-Brabant kwam in oktober 2017 tot dezelfde straf.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afwijzing art. 12 Sv beklag: Bewijs voor valsheid is mogelijk te verkrijgen, maar onvoldoende belang om daarvoor schaarse capaciteit (door persoonsbeveiligingen) van politie en OM in te zetten

Gerechtshof Amsterdam 9 maart 2020, ECLI:NL:GHAMS:2020:726

Deze uitspraak ziet op een beklag ex art. 12 Sv met betrekking tot oplichting en valsheid in geschrift in internationaal handelsverkeer. Het beklag wordt afgewezen. Er zijn geen aanwijzingen voor oplichting. Bewijs voor valsheid in geschrift is mogelijk na onderzoek te verkrijgen, maar er is onvoldoende belang om daarvoor de schaarse capaciteit van politie en openbaar ministerie in te zetten. Het is van algemene bekendheid dat – mede in verband met de toegenomen noodzaak om politiemensen in te zetten voor persoonsbeveiliging – politie en justitie kampen met forse capaciteitstekorten. Scherpe keuzes zijn onvermijdelijk, aldus het hof.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afpersing Ahold Delhaize: Vordering BP niet-ontvankelijk nu vordering slechts als "statement" diende te worden gezien

Rechtbank Noord-Holland 21 februari 2020, ECLI:NL:RBNHO:2020:1269

De rechtbank is met de officier van justitie van oordeel dat de benadeelde partij, gelet op de mededeling van de officier van justitie dat de vordering tot schadevergoeding in deze strafprocedure slechts als ‘statement’ moet worden gezien, niet-ontvankelijk dient te worden verklaard in de vordering.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR herhaalt overwegingen m.b.t. begrip ‘rechtstreekse schade’, i.c. door hypotheekhouder geleden schade a.g.v. het beschadigen gebouw

Hoge Raad 3 maart 2020, ECLI:NL:HR:2020:368

De verdachte huurde een pand waarin hij een hotel exploiteerde. De eigenaar van het pand, [A] is failliet gegaan. Op het pand rustte een hypotheekrecht van de Rabobank. De verdachte had met de Rabobank afgesproken dat hij zijn huur rechtstreeks aan de bank zou overmaken omdat de hypotheekgever, A, de hypotheeklasten niet voldeed. De verdachte betaalde de huur niet en moest na een vonnis van de kantonrechter het pand ontruimen. Hem is ten laste gelegd dat hij toen schade heeft toegebracht aan het pand en dat hij goederen die zich in het pand bevonden, heeft vernield dan wel verduisterd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

‘Privacywensen slachtoffers soms op gespannen voet met recht op eerlijk proces’

Wensen van slachtoffers op het gebied van privacy staan soms op gespannen voet met het recht op een eerlijk proces. Daarnaast kan het maatschappelijke belang van openbare rechtspraak botsen met de individuele belangen van slachtoffers. Dit zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, naar aanleiding van de publicatie van het witboek Privacy van het slachtoffer; feit of fictie?U verlaat Rechtspraak.nl door Slachtofferhulp Nederland. In het boek vertellen slachtoffers en professionals die slachtoffers ondersteunen wat er in hun ogen vaak misgaat tijdens het strafproces, en vooral: hoe het beter kan.

Read More
, ,
Print Friendly and PDF ^