Aanhouding vanwege grootschalige beleggingsfraude

De FIOD heeft op dinsdag 11 april twee mensen aangehouden en een woning doorzocht vanwege grootschalige beleggingsfraude. Het gaat om een 26-jarige man en een 29-jarige vrouw uit Amsterdam. Het tweetal wordt verdacht van witwassen. De man wordt daarnaast verdacht van het zonder vergunning aanbieden van beleggingsdiensten en valsheid in geschrift. Er is beslag gelegd op de woning van de verdachten ter waarde van 7,5 miljoen. Tijdens de doorzoeking in de woning in Amsterdam is beslag gelegd op drie auto’s met een totale waarde van 700.000 euro, sierraden en kunst ter waarde van 1,5 miljoen euro, kleding en andere waardevolle spullen. De vrouw is na verhoor heengezonden. De man is voorgeleid aan de rechter-commissaris en is voor 14 dagen in bewaring gegaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist celstraffen tegen fraudeurs die via boilerrooms slachtoffers voor miljoenen oplichtten

Ze bestierden, in wisselende samenstelling, een aantal fictieve beleggingsfirma’s, ook wel boilerrooms genoemd, en lichtten daarmee tientallen mensen voor miljoenen euro’s op. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week tussen de 2 jaar en 6 maanden en 5 jaar en 6 maanden celstraf tegen 5 verdachten voor grootschalige oplichting via deze nepbedrijven. “De verdachten lieten zich uitsluitend leiden door financieel gewin en hadden geen oog voor de enorme schade en het leed van de slachtoffers”, zei de officier van justitie in haar requisitoir.

Read More
Print Friendly and PDF ^

6 jaar gevangenisstraf voor internationale fraude met beleggingen in levensverzekeringen

Gerechtshof Amsterdam 19 april 2022, ECLI:NL:GHAMS:2022:1197

De verdachte heeft zich samen met medeverdachte 1 en 2, vanaf 1 januari 2007 tot en met 27 september 2011 schuldig gemaakt aan een grootschalig piramidespel, waarbij zij slachtoffers een bedrag van in totaal ten minste € 162.258.000290 afhandig hebben gemaakt. Zij deden dit door te garanderen dat de slachtoffers hun ingelegde geld op de einddatum terug zouden krijgen en een fors rendement zouden behalen. Dat gebeurde lange tijd ook, waarbij voor de deelnemers verborgen bleef dat dit met de inleg van de andere deelnemers gebeurde.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel na grootschalige beleggingsfraude (Quality Investments)

Rechtbank Amsterdam 21 juli 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:4280

Bij het vaststellen van het wederrechtelijk verkregen voordeel neemt de rechtbank de door de participanten als gevolg van de oplichting overgemaakte bedragen op de drie escrowrekeningen als uitgangspunt. Het is aannemelijk dat ter verkrijging van dit wederrechtelijk verkregen voordeel door veroordeelde en zijn mededaders kosten zijn gemaakt. Het gaat dan om de kosten die rechtstreeks in verband staan met het begaan van de strafbare feiten waarvoor de ontnemingsmaatregel wordt opgelegd en die redelijkerwijs voor aftrek in aanmerking komen. Na aftrek van deze kosten staat vast wat het wederrechtelijk verkregen voordeel is dat aan de verschillende mededaders toegerekend moet worden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist gevangenisstraf tegen verdachte van miljoenenoplichting met groene projecten

Het Openbaar Ministerie verwijt een 56-jarige man uit Barchem van beleggingsfraude voor een bedrag van bijna 3 miljoen euro en witwassen en zijn 41-jarige ex-vrouw van schuldwitwassen. De man dupeerde zeker 25 beleggers met obligaties bestemd voor groene projecten in Duitsland en Nederland. Vandaag eiste het OM voor de rechtbank in Amsterdam onder meer een gevangenisstraf voor de duur van 2 jaar tegen de man en een taakstraf en verbeurdverklaring van een woning tegen de vrouw.

Read More
Print Friendly and PDF ^