Hof Arnhem-Leeuwarden: (formeel) bestuurder van rechtspersoon zijn is niet voldoende om aangemerkt te worden als feitelijke leidinggever aan een door de rechtspersoon begaan strafbaar feit

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 30 oktober 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:6700

Anders dan de rechtbank heeft gedaan spreekt het hof verdachte vrij van de tenlastegelegde feiten. Het hof oordeelt dat als een verdachte (formeel) bestuurder is van een rechtspersoon dat nog niet voldoende is om hem of haar aan te merken als feitelijke leidinggever aan een door die rechtspersoon begaan strafbaar feit. Om tot een bewezenverklaring te kunnen komen van feitelijke leidinggeven aan een verboden gedraging, moet ook kunnen worden vastgesteld dat sprake is van opzet op de verboden gedraging. Naar het oordeel van het hof kan niet worden vastgesteld dat verdachte daadwerkelijk opzet op die verboden gedragingen had.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Verschoningsrecht als bewijsuitsluitingsverweer

Over het functionele verschoningsrecht is nog lang niet alles gezegd. Mijn vorige bijdrage daarover in dit blad kreeg bijval en kritiek. En leidde tot het verzorgen van een workshop samen met Muriël Rosing voor de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten. De daaraan deelnemende strafpleiters vormden een scherpe slijpsteen voor de juridische geest. Bij het slijpen kwamen een paar vonken vrij, waaronder verschoningsrecht als mogelijk bewijsuitsluitingsverweer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De bestrijding van corruptie: een Europese prioriteit

In juni 2024 verscheen een voorstel voor een Europese richtlijn voor de bestrijding van corruptie. Corruptie is een belangrijk probleem en heeft ernstige gevolgen. De bestrijding daarvan krijgt terecht hoge prioriteit. Tegelijkertijd is 'corruptie' moeilijk te definiëren. Het richtlijnvoorstel kiest voor een brede benadering van corruptie en wil bijvoorbeeld ook 'ongeoorloofde beïnvloeding' strafbaar stellen. Het richtlijnvoorstel onderstreept het belang van preventie van corruptie. De lidstaten dienen een risicogebaseerde aanpak in te voeren, waarbij ook gerichte maatregelen per sector genomen kunnen worden. Financiële ondernemingen hebben hier al langer mee te maken vanwege de verplichting om belangenverstrengeling te voorkomen. Deze verplichting krijgt naar verwachting meer aandacht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Einde van de "Box-procedures" over verschoningsrecht door overeenkomst tussen OM, Stibbe en vermogensbeheerder

Op 5 oktober 2023 seponeerde het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek (‘Castor’) naar een Brabantse vermogensbeheerder, na constatering dat het verschoningsrecht in deze zaak is geschonden. Dit onderzoek had geleid tot civiele procedures van advocaten van Stibbe tegen de Staat, waarin prejudiciële vragen zijn gesteld over de omgang met het verschoningsrecht. In maart 2024 gaf de Hoge Raad hier duidelijkheid over. Het OM, Stibbe en de vermogensbeheerder hebben nu afspraken gemaakt over de beëindiging van de lopende procedures.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het Grote Strafrecht & AI Congres | 6 maart 2025

Het Grote Strafrecht & AI Congres is precies wat de naam zegt.

Wij hebben voor jou uitgezocht hoe AI op dit moment ingezet wordt in de opsporing, bij de rechterlijke macht en door advocaten. Door deel te nemen aan dit congres krijg je de handvatten aangereikt om zelf ook direct met AI aan de slag te gaan en hiervan de vruchten te plukken.

We wisselen plenaire bijdragen af met workshops met voor ieder wat wils. Van AI-wetgeving tot AI-tools. Alles wat jij als strafrecht professional moet weten over AI komt aan bod.

Read More
Print Friendly and PDF ^