Rb herhaalt: enkele niet voldoen aan administratieplicht is niet zonder meer toereikend als bewijs voor ‘bedrieglijke verkorting’

Rechtbank Gelderland 18 april 2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:2262

De rechtbank overweegt dat om tot een veroordeling van het primair ten laste te kunnen komen niet alleen wettig en overtuigend bewezen moet worden dat verdachte een slechte of zelfs geen administratie heeft gevoerd, maar ook dat dit plaats vond ter bedrieglijke verkorting van schuldeisersrechten. Volgens vaste rechtspraak van de Hoge Raad op dit inmiddels gewijzigde wetsartikel impliceert dit dat ten minste de aanmerkelijke kans werd aanvaard op benadeling van schuldeisers en dat tijdens de verweten gedraging het vooruitzicht van faillissement moest bestaan. Het enkele niet voldoen aan de administratieplicht is volgens de jurisprudentie niet zonder meer toereikend als bewijs voor ‘bedrieglijke verkorting’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG: document is niet pas in de bedrijfsadministratie opgenomen wanneer deze aan de Belastingdienst is verstrekt

Parket bij de Hoge Raad 18 april 2023, ECLI:NL:PHR:2023:405

Het middel steunt op de gedachte dat een document pas in de bedrijfsadministratie is opgenomen wanneer deze aan de Belastingdienst is verstrekt. Een dergelijke opvatting vindt echter geen steun in het recht. Een bedrijfsadministratie is immers niet meer dan een samenstel van geschriften met bewijsbestemming, ter zake van de daarin opgenomen gegevens. Het moment waarop dergelijke stukken aan de Belastingdienst worden verstrekt in het kader van een boekenonderzoek is in zoverre niet relevant.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Man uit Cuijk veroordeeld voor niet voldoen aan administratieplicht

Rechtbank Gelderland 18 april 2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:2262

De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit Cuijk voor het niet bewaren en overhandigen van de administratie van de BV aan de curator. De man moet hiervoor een geldboete van 2.500 euro betalen. De man werd in juni 2015 benoemd tot bestuurder van het bedrijf. Op 22 september 2015 verklaarde de rechtbank het bedrijf failliet. De curator verzocht de man om ter afwikkeling van het faillissement aan haar de boekhouding te overhandigen. Dit liet de man na. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aanhouding vanwege grootschalige beleggingsfraude

De FIOD heeft op dinsdag 11 april twee mensen aangehouden en een woning doorzocht vanwege grootschalige beleggingsfraude. Het gaat om een 26-jarige man en een 29-jarige vrouw uit Amsterdam. Het tweetal wordt verdacht van witwassen. De man wordt daarnaast verdacht van het zonder vergunning aanbieden van beleggingsdiensten en valsheid in geschrift. Er is beslag gelegd op de woning van de verdachten ter waarde van 7,5 miljoen. Tijdens de doorzoeking in de woning in Amsterdam is beslag gelegd op drie auto’s met een totale waarde van 700.000 euro, sierraden en kunst ter waarde van 1,5 miljoen euro, kleding en andere waardevolle spullen. De vrouw is na verhoor heengezonden. De man is voorgeleid aan de rechter-commissaris en is voor 14 dagen in bewaring gegaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Is oordeel dat verdachte, hoewel niet als zodanig tenlastegelegd, zich schuldig zou hebben gemaakt aan schending van inlichtingenplicht, in strijd met onschuldpresumptie? 

De klacht keert zich tegen de overweging van het hof dat de actieve bijdrage van de verdachte aan het uit het zicht van de curator en het faillissement houden van de inkomsten “in ieder geval een schending [oplevert] van de inlichtingenplicht (art. 105 Faillissementswet (Fw) jo art. 194 van het Wetboek van Strafrecht (Sr)), waarbij mogelijk schuldeisers zijn benadeeld (art. 20 Fw jo art. 341 aanhef en onder 1 (oud) Sr)”. Deze overweging moet als strijdig met de onschuldpresumptie worden aangemerkt.

Read More
Print Friendly and PDF ^