Twee jaar gevangenisstraf voor oplichting met cateringbedrijven

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 54-jarige man tot een gevangenisstraf van twee jaar voor oplichting. De man maakte zich met twee verschillende cateringbedrijven herhaaldelijk schuldig aan oplichting van verschillende bedrijven en personen in Twente. Hij deed zich voor als een betrouwbare ondernemer en ging betalingsverplichtingen aan. Hij bestelde goederen en maakte gebruik van diensten, maar betaalde de facturen niet. De 51-jarige vrouw met wie hij de bedrijven runde krijgt een taakstraf van 100 uur opgelegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wanneer is sprake van (on)toelaatbare druk tijdens de onderhandelingen voor procesafspraken?

Rechtbank Den Haag 24 januari 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:755

Het Openbaar Ministerie heeft de verdachte in de onderhandelingen over procesafspraken onder ontoelaatbare druk gezet om voorgestelde afspraken te accepteren en afstand te doen van zijn verdedigingsrechten. Dit terwijl de verdachte kwetsbaar is. De druk bestond uit het uitbrengen van een tweede dagvaarding ter zake van witwassen en een strafeis gelijk aan de in de onderhandelingen voorgestelde straf plus een derde daarvan als de voorgestelde afspraken niet door de verdachte zouden worden geaccepteerd. Na het afbreken van de onderhandelingen heeft het Openbaar Ministerie inderdaad een tweede dagvaarding uitgebracht. Als gevolg daarvan valt de strafeis van het Openbaar Ministerie netto hoger uit dan de tijdens de onderhandelingen voorgestelde straf plus een derde daarvan. Volgens de raadsman is dit daarmee een disproportioneel zwaardere straf.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aanhouding in onderzoek naar belastingfraude van 1,9 miljoen euro

De FIOD heeft op maandag 20 januari een man uit gemeente Kaag en Braassem aangehouden. Hij wordt verdacht van feitelijk leidinggeven aan door zijn onderneming gepleegde belastingfraude en valsheid in geschrift. Zijn woning is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op fysieke administratie en gegevensdragers.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak voor beleggingsfraude

Rechtbank Amsterdam 20 december 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:8103

Medeverdachte heeft beleggers misleid met valse beloftes over hoge rendementen en een korte looptijd voor obligaties, zogenaamd bedoeld om de app Xpose te financieren. Het geld werd echter vrijwel direct naar de privérekening van medeverdachte overgemaakt en gebruikt voor persoonlijke uitgaven. Verdachte ontving een bedrag van € 124.150 (ca. 5%) van het totale fraudebedrag. Dit bedrag lijkt te passen binnen een gebruikelijke vergoeding voor zijn werkzaamheden als verkoper. De rechtbank oordeelde dat uit deze betaling onvoldoende blijkt dat verdachte wist dat het door beleggers ingelegde geld niet aan de app Xpose zou worden besteed.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De strafrechtelijke aanpak van dividendstripping

Dit artikel bespreekt de mogelijkheden om dividendstripping strafrechtelijk aan te pakken. In de visie van de auteur staan niet alleen de wettelijke bepalingen aan strafrechtelijke vervolging in de weg, maar ook de uitlatingen die door de overheid (onder andere de staatssecretaris) op dit punt zijn gedaan. Uit die uitlatingen volgt namelijk dat dividendstripping wordt gezien als belastingontwijking en dat is niet strafbaar. Immers heeft de Hoge Raad jaren geleden al geoordeeld dat een belastingplichtige de voor hem of haar meest gunstige fiscale route mag bewandelen. Dat die route mogelijk maatschappelijk bezien ongewenst is, maakt niet dat dit belastingontduiking en dus fraude en dus strafbaar is.

Read More
Print Friendly and PDF ^