Schending nemo tenetur: verdachte moest onder dwang gevorderde gegevens aanleveren in het kader van verdenking van overtreding van de Wet milieubeheer

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 16 februari 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:1214

De economische politierechter heeft verdachte veroordeeld tot een geldboete wegens het opzettelijk niet voldoen aan een vordering krachtens artikel 19 WED gedaan door een opsporingsambtenaar. De verdachte heeft niet de bij de uitnodiging tot verhoor gevorderde gegevens ter inzage overgelegd aan de agent. Gevorderd is alle gegevens die betrekking hebben op bestellen en ontvangen van vuurwerk mee te nemen naar het verhoor. Het hof is dan ook van oordeel dat sprake is van een schending van het nemo tenetur-beginsel, nu verdachte tegen zijn wil, zelf onder dwang de gevorderde gegevens – die eventueel later als bewijs gebruikt kunnen worden – moest aanleveren aan de politie die hem in het kader van een overtreding op grond van de Wet milieubeheer in het vizier had.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Over de niet langer geheime, maar onrechtmatige werkwijze van het OM & de Fiod bij het vorderen van e-mails in strafzaken.

Door Muriël Rosing & Jakoline Winkels (strafrechtadvocaten bij Stibbe)

Op 21 januari 2022 publiceerden wij een blog op BijzonderStrafrecht.nl over de omgang van het OM met geheimhouderinformatie die met behulp van bijzondere opsporingsbevoegdheden in beslag wordt genomen. Daarbij publiceerden wij de via een beroep op de Wob verkregen grotendeels zwartgelakte Handleiding die het OM hierbij hanteert. Inmiddels heeft het OM na aanhoudende verzoeken daartoe de Handleiding gedeeld zonder zwartgelakte passages. Naar nu blijkt zijn de inbreuken die op het professioneel verschoningsrecht worden gemaakt nog omvangrijker, ernstiger en stelselmatiger dan wij op grond van de stroomschema’s al in beeld hadden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Haagse hof zet kader uiteen voor beoordeling witwassen bij aankoop bitcoins tegen contante betaling

Gerechtshof Den Haag 1 februari 2022, ECLI:NL:GHDHA:2022:104

Het gerechtshof Den Haag heeft uitspraak gedaan in tien strafzaken die voortvloeien uit het onderzoek IJsberg. Dit is één van de eerste grootschalige strafrechtelijke onderzoeken naar het witwassen van bitcoins. De feiten speelden zich van 2013 tot begin 2016 af. In die periode was er sprake van een relatieve onbekendheid met het fenomeen cryptovaluta. Het Haagse gerechtshof heeft een nieuw kader ontwikkeld voor beantwoording van de vraag of de verdachten in deze periode aanleiding hadden moeten hebben voor twijfel dat de bitcoins die zij tegen contante betaling kochten of verkochten een criminele herkomst hadden. Het hof komt tot acht veroordelingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Uitspraak in drietal verzekeringsfraudezaken over ontvankelijkheid OM

Het Haagse hof heeft in een drietal zaken over verzekeringsfraude uitspraak gedaan. De rechtbank heeft eerder de officier van justitie niet ontvankelijk verklaard in deze zaken. Het hof oordeelt dat in twee zaken vervolging heeft plaatsgevonden, zonder dat van opsporing sprake is geweest. In deze zaken is het voorbereidend onderzoek verricht door en in opdracht van verzekeringsmaatschappijen. Deze zijn tevens gedupeerde. Het hof verklaart in beide zaken de officier van justitie niet-ontvankelijk. In de derde zaak is wél sprake van een (gering) opsporingsonderzoek. Het hof verklaart de officier van justitie in deze zaak ontvankelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Jaarbericht FIOD 2021: Financieel en fiscaal rechercheren in een digitale, internationale wereld

In 2021 heeft de FIOD goede resultaten geboekt met het opsporen van financiële en fiscale criminaliteit, die steeds meer digitaal en internationaler wordt. Inzet van slimme technologie en data-analyse zijn, naast en in combinatie met traditioneel recherchewerk in verschillende samenwerkingsverbanden, doorslaggevend gebleken in de aanpak. Dat valt te lezen in het Jaarbericht FIOD 2021.

Read More
Print Friendly and PDF ^