Voorzieningenrechter: OM schond verschoningsrecht in strafzaak vermogensbeheerder

Rechtbank Oost-Brabant 22 maart 2022, ECLI:NL:RBOBR:2022:1035

De Staat heeft in het strafrechtelijk onderzoek naar vermogensbeheerder Box onzorgvuldig gehandeld. Het opsporingsteam kreeg e-mails tussen het bedrijf en haar advocaten te zien, terwijl dit niet had gemogen. De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat het verschoningsrecht hierdoor is geschonden. Vanaf nu mag de Staat geen communicatie meer inzien tussen één van de betrokken advocaten en deze en toekomstige cliënten. Een verzoek van een aantal verenigingen van strafrechteradvocaten, die zich achter de advocaten had geschaard, isafgewezen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Twee AG's schrijven gezamenlijk een conclusie vanwege complexe civielrechtelijke vragen in een strafzaak

Parket bij de Hoge Raad 22 februari 2022, ECLI:NL:PHR:2022:166

Twee AG's (van sectie straf en civiel) schrijven gezamenlijk een conclusie vanwege complexe civielrechtelijke vragen in een strafzaak. Er worden intressante aanbevelingen gedaan voor hervorming van het recht op de vergoeding van psychische schade door confrontatie met een schokkende gebeurtenis (shockschade) en voor de vaststelling van het smartengeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europese Commissie publiceert voorstel voor corporate sustainability due diligence richtlijn

De Europese Commissie heeft haar langverwachte voorstel voor een richtlijn inzake duurzaamheid bij ondernemingen (corporate sustainability due diligence) gepubliceerd. Het voorstel voorziet onder meer in een due diligence-plicht inzake duurzaamheid voor bedrijven met een substantiële omvang (bv. EU-bedrijven met meer dan 500 werknemers en een omzet van meer dan 150 miljoen euro) om negatieve effecten ten aanzien van mensenrechten en milieu aan te pakken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Schending nemo tenetur: verdachte moest onder dwang gevorderde gegevens aanleveren in het kader van verdenking van overtreding van de Wet milieubeheer

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 16 februari 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:1214

De economische politierechter heeft verdachte veroordeeld tot een geldboete wegens het opzettelijk niet voldoen aan een vordering krachtens artikel 19 WED gedaan door een opsporingsambtenaar. De verdachte heeft niet de bij de uitnodiging tot verhoor gevorderde gegevens ter inzage overgelegd aan de agent. Gevorderd is alle gegevens die betrekking hebben op bestellen en ontvangen van vuurwerk mee te nemen naar het verhoor. Het hof is dan ook van oordeel dat sprake is van een schending van het nemo tenetur-beginsel, nu verdachte tegen zijn wil, zelf onder dwang de gevorderde gegevens – die eventueel later als bewijs gebruikt kunnen worden – moest aanleveren aan de politie die hem in het kader van een overtreding op grond van de Wet milieubeheer in het vizier had.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Over de niet langer geheime, maar onrechtmatige werkwijze van het OM & de Fiod bij het vorderen van e-mails in strafzaken.

Door Muriël Rosing & Jakoline Winkels (strafrechtadvocaten bij Stibbe)

Op 21 januari 2022 publiceerden wij een blog op BijzonderStrafrecht.nl over de omgang van het OM met geheimhouderinformatie die met behulp van bijzondere opsporingsbevoegdheden in beslag wordt genomen. Daarbij publiceerden wij de via een beroep op de Wob verkregen grotendeels zwartgelakte Handleiding die het OM hierbij hanteert. Inmiddels heeft het OM na aanhoudende verzoeken daartoe de Handleiding gedeeld zonder zwartgelakte passages. Naar nu blijkt zijn de inbreuken die op het professioneel verschoningsrecht worden gemaakt nog omvangrijker, ernstiger en stelselmatiger dan wij op grond van de stroomschema’s al in beeld hadden.

Read More
Print Friendly and PDF ^