Cybercrimezaak: schadeloosstelling door de bank van klanten betreft rechtstreekse schade voor de bank

Gerechtshof Den Haag 8 augustus 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:1416

De verdachte, geboren in 2002, wordt verweten als leider van een crimineel samenwerkingsverband te hebben gefungeerd. Het samenwerkingsverband richtte zich op het plegen van oplichtingspraktijken via phishing, computervredebreuk, diefstal met behulp van valse sleutels en gewoontewitwassen. Deze feiten vonden plaats in de periode van november 2019 tot juli 2020. De verdachte was ten tijde van de meeste feiten minderjarig.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Staat moet wettelijk stikstofdoel 2030 halen en voorrang verlenen aan gebieden met grootste stikstofoverbelasting

Rechtbank Den Haag 22 januari 2024, ECLI:NL:RBDHA:2025:578

De rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat de Nederlandse Staat onrechtmatig handelt door de achteruitgang van stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden niet tijdig te stoppen. De wettelijke stikstofdoelen voor 2025 worden niet gehaald en die voor 2030 lijken ook onhaalbaar. In een zaak die Greenpeace aanspande, is de Staat opgedragen ervoor te zorgen dat in 2030 ten minste 50% van de stikstofgevoelige natuur onder de kritische grenswaarde valt. Gebeurt dit niet, dan moet de Staat een dwangsom van 10 miljoen euro betalen. De uitspraak verplicht de Staat direct actie te ondernemen, zelfs als er hoger beroep wordt ingesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling medewerkster zorginstelling voor valse aangifte, laster en verduistering na sturen van anonieme smadelijke en lasterlijke brieven aan onder meer zichzelf

Gerechtshof Den Haag 24 december 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:2478

De verdachte, een vrouw werkzaam bij een zorginstelling in Bodegraven, wordt vervolgd wegens meerdere strafbare feiten die plaatsvonden tussen 2015 en 2016. Zij wordt beschuldigd van het doen van valse aangiften van bedreiging en laster, het opzettelijk verspreiden van smadelijke en onware brieven en de verduistering van een fotocamera. De verdachte werkte sinds 2010 bij de zorginstelling en beweerde slachtoffer te zijn van bedreigingen. Gedurende een uitgebreide periode stuurde zij echter anonieme brieven met ernstige beschuldigingen over de zorginstelling en haar medewerkers, wat leidde tot wantrouwen, onrust en reputatieschade voor de instelling. Bovendien heeft zij een fotocamera van een collega, die zij naar eigen zeggen had gevonden, niet teruggegeven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak voor beleggingsfraude

Rechtbank Amsterdam 20 december 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:8103

Medeverdachte heeft beleggers misleid met valse beloftes over hoge rendementen en een korte looptijd voor obligaties, zogenaamd bedoeld om de app Xpose te financieren. Het geld werd echter vrijwel direct naar de privérekening van medeverdachte overgemaakt en gebruikt voor persoonlijke uitgaven. Verdachte ontving een bedrag van € 124.150 (ca. 5%) van het totale fraudebedrag. Dit bedrag lijkt te passen binnen een gebruikelijke vergoeding voor zijn werkzaamheden als verkoper. De rechtbank oordeelde dat uit deze betaling onvoldoende blijkt dat verdachte wist dat het door beleggers ingelegde geld niet aan de app Xpose zou worden besteed.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafrechtelijke veroordeling bij blokkeren van snelwegen: Geen schending van art. 11 EVRM

EHRM 16 januari 2025, Bodson t. België, appl. no. 35834/22

In een belangrijke uitspraak heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld dat de strafrechtelijke veroordeling van vakbondsleden, die in 2015 een snelweg blokkeerden tijdens een staking, niet in strijd is met artikel 11 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Artikel 11 garandeert de vrijheid van vreedzame vergadering, maar volgens het Hof is dit recht niet absoluut. Deze zaak, Bodson e.a. t. België, heeft de grenzen van het stakingsrecht en de daarbij behorende verantwoordelijkheden helder afgebakend.

Read More
Print Friendly and PDF ^