Strafrechtelijke vervolging van voedelfraude

In dit artikel wordt ingegaan op strafrechtelijke aspecten van het produceren en op de markt brengen van vermengde levensmiddelen. Voorbeelden daarvan zijn honing die is vermengd met suikerstroop, of potjes gemalen peper die zijn aangevuld met zandkorrels. Zowel het Wetboek van strafrecht als enkele bijzondere strafbepalingen bevatten verboden die aan de vervolging van een dergelijke vorm van voedselfraude ten grondslag kunnen worden gelegd. Wat zijn de (on)mogelijkheden om strafrechtelijk te handhaven in geval van het aantreffen van dergelijke vermengde levensmiddelen?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Over de ondoorzichtige werking van sancties bij milieucriminaliteit

Milieucriminaliteit kan ernstige gevolgen hebben voor de natuur, de leefomgeving, de veiligheid en gezondheid van personen, de overheidsfinanciën en de economie. Er bestaan uiteenlopende vormen van milieucriminaliteit. Te denken valt onder meer aan illegale lozingen in bodem of water, drugsdumpingen, illegale uitstoot van zware en/of chemische industrie, mestfraude en illegale handel in afval en in exotische diersoorten. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bedraagt de schade van milieucriminaliteit alleen al in Nederland enkele miljarden euro’s per jaar. Het recht vormt een belangrijk instrument om milieucriminaliteit te beperken of te voorkomen. Recent onderzoek wijst echter uit dat er onvoldoende zicht is op het stelsel van toezicht en handhaving om milieucriminaliteit te adresseren. Zo is meer zicht nodig op specifiek het functioneren van de strafrechtsketen bij milieudelicten en eventuele knelpunten die zich daarin voordoen, zodat duidelijker wordt voor welke strafrechtelijke reactie of sanctie bij welk type milieudelict en type dader het best kan worden gekozen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gedachten over het ne bis in idem-beginsel en evenredigheid ‘nieuwe stijl’

Sinds het verschijnen van de ‘Harderwijk’-uitspraak in 2022 wordt het bestuursrecht beheerst door evenredigheid ‘nieuwe stijl’. Ten gevolge van deze uitspraak is de lijn van een terughoudende toetsing aan artikel 3:4 lid 2 Awb verlaten en wordt het bestuursorgaan verplicht meer indringend te toetsen aan de hand van het geschiktheids-, noodzakelijkheids- en evenwichtigheidscriterium. Het geschiktheidscriterium houdt in dat het besluit geschikt is om het doel van de uitgeoefende bevoegdheid te bereiken. Uit het noodzakelijkheidscriterium vloeit voort dat de maatregel of sanctie noodzakelijk is om dat doel te bereiken (subsidiariteit).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Frauderapport roodvlees: Een analyse op basis van ruim 10 jaar opsporingsonderzoek in de roodvleesketen

De productie van en handel in roodvlees(producten) is omvangrijk en sterk geïnternationaliseerd. Er zijn duizenden bedrijven actief binnen de sector in Nederland. In zo’n grote sector bestaan ook fraudekansen voor actoren die eigen belangen hoger aanslaan dan algemene belangen als voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn. Dit rapport is een analyse van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) op basis van ruim tien jaar opsporingsonderzoek in de roodvleesketen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbeschikking voor dodelijk arbeidsongeval bij onkruidbestrijdingswerkzaamheden

Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking in de vorm van een geldboete van 30.000 euro opgelegd aan een aannemersbedrijf in infrastructuur en groenvoorziening uit Alphen aan den Rijn, wegens een dodelijk arbeidsongeval. Tevens heeft het bedrijf aan de nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding betaald.

Read More
Print Friendly and PDF ^