Artikel: Strafbare greenwashing

Greenwashing wordt in Nederland met allerlei juridische instrumenten bestreden, waaronder het bestuurs- en civielrecht. In het buitenland vinden inmiddels strafrechtelijke onderzoeken in dit verband plaats. Ook de Nederlandse rechtsorde biedt onder bepaalde omstandigheden ruimte voor de strafrechtelijke handhaving van greenwashing.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Was het FP gerechtigd de (verdachte) gemeente te dagvaarden voor de (concentratie)rechtbank Rotterdam?

Gerechtshof Den Haag 9 augustus 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:698

In deze zaak bestaat ten aanzien van de rechtspersoon de verdenking van overtreding van de Wet bodembescherming, door het exploiteren van voetbalvelden met potentieel vervuilend rubbergranulaat zonder voldoende maatregelen tegen bodemverontreiniging. De Rechtbank Rotterdam had zich eerder onbevoegd verklaard om over de zaak te oordelen. Het hof oordeelt anders, namelijk dat de rechtbank Rotterdam wel bevoegd was, omdat de zaak onderdeel is van een breder onderzoek naar vervuiling van kunstgrasvelden door rubbergranulaat, geleid door het Functioneel Parket. Dit onderzoek vereist specifieke deskundigheid en valt onder de aanvullende bevoegdheidscriteria van het Besluit van 2013. Het hof vernietigt daarom het eerdere vonnis en verwijst de zaak terug naar de Rechtbank Rotterdam voor verdere behandeling, aangezien de rechtbank ten onrechte onbevoegd is verklaard.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Schoonmaken van illegaal geschoten wild zwijn & illegaal asbest uit de woning laten verwijderen: Overwegingen m.b.t. de verhouding Flora- en faunawet en de Wet Natuurbescherming

Gerechtshof Amsterdam 2 februari 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:300

Het Gerechtshof Amsterdam deed uitspraak in de strafzaak tegen een verdachte, die in hoger beroep is gekomen na een eerdere veroordeling. De verdachte wordt vrijgesproken van medeplichtigheid aan het doden van zwanen en roofvogels en het niet rapporteren van een ontheffing voor het doden van knobbelzwanen. Wel acht het hof bewezen dat de verdachte in 2014 een wild zwijn, een beschermde diersoort, onder zich had, en in 2015 betrokken was bij de verwijdering van asbest zonder de vereiste vergunningen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak na laten verwijderen asbest zonder eerst inventarisatierapport te laten opmaken

Gerechtshof Amsterdam 1 augustus 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:2166

Het hof bevestigt het vonnis waarin de verdachte is vrijgesproken. Verdachte heeft een dakkapel laten verwijderen, zonder eerst een asbest inventarisatierapport te laten opmaken. Het hof is, met de rechtbank, van oordeel dat redelijkerwijs niet te verwachten was dat in deze dakkapel asbest was toegepast.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoe werkt de strafrechtelijke vervolging van een (ontbonden) maatschap?

Hoge Raad 9 juli 2024, ECLI:NL:HR:2024:903

De verdachte in deze strafzaak betreft een maatschap die bij vonnis van de rechtbank Overijssel bij verstek is veroordeeld wegens – kort gezegd – het meermalen plegen van valsheid in geschrift en het overtreden van de Wet dieren. De maatschap was ten tijde van de verstekbehandeling in eerste aanleg reeds ontbonden.

Read More
Print Friendly and PDF ^