Artikel: Functioneel daderschap in de Huisvestingswet: nieuwe ruimte voor woningeigenaren

Sinds mei 2023 geldt een nieuwe invulling van het overtredersbegrip in bestuursrechtelijke handhavingszaken. Het bestuursrecht heeft zich namelijk aangesloten bij de strafrechtelijke vereisten voor functioneel daderschap. Functioneel daderschap komt veel voor in zaken waar woningeigenaren de Huisvestingswet overtreden. Overtredingen die hun huurders begaan, kunnen nu moeilijker worden toegerekend aan woningeigenaren. Deze zaak is daar een goed voorbeeld van. Zo blijkt dat zonder signalen van een overtreding, in beginsel geen plicht geldt om de woning die je verhuurt te controleren op overtredingen. Deze annotatie analyseert Huisvestingswetuitspraken en stelt een kanttekening bij de ruimte die huiseigenaren nu wordt geboden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling steenfabriek vanwege waterverontreiniging

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 12 februari 2025, ECLI:NL:GHARL:2025:940

Een steenfabriek wordt vervolgd voor het zonder vergunning lozen van regenwater vermengd met klei in twee watergangen rondom het bedrijf. De lozing vond plaats op 18 mei 2021 en betreft een overtreding van artikel 6.2 (oud) van de Waterwet. De verdachte had wel een vergunning voor de lozing van mogelijk verontreinigd hemelwater, maar deze was gebonden aan voorwaarden die in dit geval niet waren nageleefd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Advies staatsraden advocaat-generaal: Maak rechtsbescherming richtinggevend bij ‘concretiserend besluit van algemene strekking’

Staatsraden Advocaat-Generaal Mr. G. Snijders en mr. R.J.G.M. Widdershoven 26 februari 2025, ECLI:NL:RVS:2025:764

Maak een goede rechtsbescherming richtinggevend bij het onderscheid tussen een algemeen verbindend voorschrift en een zogeheten concretiserend besluit van algemene strekking. Een duidelijk onderscheid tussen beide begrippen is van belang, omdat in het eerste geval de burgerlijke rechter bevoegd is en in het tweede geval de bestuursrechter. Het verschil tussen beide besluiten bepaalt naar welke rechter een belanghebbende moet stappen, maar hoe dat onderscheid moet worden gemaakt, is op dit moment onduidelijk. Daardoor weten belanghebbenden niet tot welke rechter zij zich moeten wenden. Daarom vroeg de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak aan staatsraden advocaat-generaal Snijders en Widdershoven om daarover een zogenoemde conclusie te nemen. Zij adviseren om een goede rechtsbescherming richtinggevend te maken bij de beantwoording van de vraag of sprake is van een concretiserend besluit van algemene strekking.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Advocatuurlijke roadtrip door het bijzonder strafrecht

Terugkijkend op de ontwikkelingen binnen het vakgebied van het bijzonder strafrecht in de afgelopen decennia komen interessante inzichten op over de onderwerpen die daarin aan de orde waren, de benadering van die onderwerpen binnen dat vakgebied, en de wijze waarop de advocatuur zich daar over de jaren opstelde en de verdediging opbouwde en voerde. Ik kwam uit op een oproep tot een herijking van de verdedigingsstrategie in dergelijke zaken, en het herinventariseren van de elementen die daarvan deel uitmaken en moeten uitmaken. Ik stond zo weer eens uitdrukkelijk stil bij de vraag: welke rol heeft de verdediging te vervullen? Zo gezegd, de verdediging: what’s eigenlijk in its name?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoek Stint: inhoudelijke behandeling strafzaak uitgesteld

Het Openbaar Ministerie maakte in 2023 bekend twee bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de productie en de verkoop van de Stint en twee leidinggevenden van deze bedrijven te vervolgen voor het plegen van meerdere strafbare feiten. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak zou aanvankelijk in maart en april 2025 plaatsvinden, maar is uitgesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^