OM eist opnieuw ontneming van ruim 11 miljoen euro voor Aluchemie voor overtreden milieueisen

Het Openbaar Ministerie eiste donderdag in hoger beroep opnieuw dat Aluminium en Chemie Rotterdam B.V. in totaal 11.365.309 euro betaalt aan de staat. Het bedrijf stootte jarenlang meer zwaveldioxide uit dan was toegestaan. Hiermee handelde het bedrijf in strijd met de omgevingsvergunning en voldeed het niet aan de geldende milieueisen. Het OM berekende dat het bedrijf hiermee het bedrag van ruim 11 miljoen euro verdiende.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontneming na veroordeling voor zorgfraude

Gerechtshof Amsterdam 12 mei 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:1394

In de strafzaak is bewezenverklaard dat de betrokkene als natuurlijk persoon en feitelijk leidinggevende van thuiszorgorganisatie BV 1, NV heeft opgelicht, door steeds de opgaven van het aantal gemaakte zorguren op te hogen, als gevolg waarvan NV is overgegaan tot uitbetaling aan BV 1 van hogere (voorschot- en nacalculatie) bedragen dan gerechtvaardigd was. In de ontnemingsprocedure worden verweren gevoerd met betrekking tot belastingheffing, toerekening van voordeel aan een natuurlijk persoon, de methode van berekening en draagkracht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontnemingsvordering van anderhalf miljoen euro tegen drie broers vanwege PGB-fraude

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank Utrecht geëist dat een bedrag van bijna 1,5 miljoen euro wordt afgepakt van drie broers die eerder werden veroordeeld voor zorgfraude. De rechter legde de mannen in 2019 gevangenisstraffen op. Het OM kondigde toen een ontnemingsvordering aan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Profijtontneming uit andere strafbare feiten & “voldoende aanwijzingen”

Hoge Raad 11 mei 2021, ECLI:NL:HR:2021:686

Op grond van artikel 36e lid 2 Sr kan een ontnemingsmaatregel mede betrekking hebben op het voordeel dat de betrokkene heeft verkregen door middel van of uit de baten van andere strafbare feiten waaromtrent “voldoende aanwijzingen” bestaan dat deze door de betrokkene zijn begaan. De in artikel 36e lid 2 Sr bedoelde “voldoende aanwijzingen” mogen niet door de rechter worden aangenomen indien niet buiten redelijke twijfel kan worden vastgesteld dat andere strafbare feiten door de betrokkene zijn begaan. Tevens behoort de betrokkene de gelegenheid te hebben aan te (doen) voeren dat en waarom er onvoldoende aanwijzingen bestaan dat andere strafbare feiten door hem zijn begaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontneming uit hypotheekfraude: hof in ontnemingszaak gebonden aan strafmaatoverweging in hoofdzaak dat betrokkene meer financieel nadeel dan profijt aan feiten heeft overgehouden?

Parket bij de Hoge Raad 6 april 2021, ECLI:NL:PHR:2021:297

De rechter die over een vordering tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel moet oordelen, is gebonden aan het oordeel van de rechter in de hoofdzaak. Aan de ontnemingsrechter komt wel een zelfstandig oordeel toe ten aanzien van alle verweren die betrekking hebben op de vaststelling van het bedrag waarop het wederrechtelijk verkregen voordeel kan worden geschat. De gebondenheid van de ontnemingsrechter aan oordelen in de hoofdzaak komt het meest duidelijk tot uitdrukking bij de eerste vraag van art. 350 Sv. Zo mogen feiten waarvan is vrijgesproken niet ten grondslag worden gelegd aan de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.

Read More
Print Friendly and PDF ^