HR herhaalt: bij de bepaling van wederrechtelijk verkregen voordeel dient te worden uitgegaan van voordeel dat daadwerkelijk is behaald

Hoge Raad 25 mei 2021, ECLI:NL:HR:2021:764

Het oordeel van het hof dat een geldbedrag dat is overgeschreven van de bankrekening van het slachtoffer naar de bankrekening van een stichting kan worden aangemerkt als wederrechtelijk verkregen voordeel van betrokkene, is zonder nadere motivering niet begrijpelijk. Dit volgt niet zonder meer uit de omstandigheid dat de betrokkene en medeveroordeelde bestuurder waren van die stichting, aangezien het vermogen van de stichting niet zonder meer kan worden vereenzelvigd met het vermogen van haar bestuurder(s) en niet vaststaat dat betrokkenen dit vermogen vrijelijk te eigen bate konden aanwenden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM niet-ontvankelijk in ontnemingsvordering: overschrijding van de redelijke termijn heeft zorgvuldige beoordeling door de rechter onmogelijk gemaakt

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 26 mei 2021, ECLI:NL:RBZWB:2021:2598

De rechtbank is van oordeel dat het in deze specifieke zaak niet slechts gaat om een overschrijding van de redelijke termijn die zich door matiging van de ontnemingsvordering kan laten compenseren. Het tijdsverloop heeft onder meer negatieve gevolgen voor mogelijke onderzoekswensen aan de zijde van de verdediging. Van een gelijk speelveld is inmiddels geen sprake meer. De overschrijding van de redelijke termijn heeft dus tot gevolg dat de zorgvuldige beoordeling door de rechter onmogelijk is gemaakt, wat een ernstige inbreuk oplevert op het recht van betrokkene op een eerlijk proces.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist opnieuw ontneming van ruim 11 miljoen euro voor Aluchemie voor overtreden milieueisen

Het Openbaar Ministerie eiste donderdag in hoger beroep opnieuw dat Aluminium en Chemie Rotterdam B.V. in totaal 11.365.309 euro betaalt aan de staat. Het bedrijf stootte jarenlang meer zwaveldioxide uit dan was toegestaan. Hiermee handelde het bedrijf in strijd met de omgevingsvergunning en voldeed het niet aan de geldende milieueisen. Het OM berekende dat het bedrijf hiermee het bedrag van ruim 11 miljoen euro verdiende.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontneming na veroordeling voor zorgfraude

Gerechtshof Amsterdam 12 mei 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:1394

In de strafzaak is bewezenverklaard dat de betrokkene als natuurlijk persoon en feitelijk leidinggevende van thuiszorgorganisatie BV 1, NV heeft opgelicht, door steeds de opgaven van het aantal gemaakte zorguren op te hogen, als gevolg waarvan NV is overgegaan tot uitbetaling aan BV 1 van hogere (voorschot- en nacalculatie) bedragen dan gerechtvaardigd was. In de ontnemingsprocedure worden verweren gevoerd met betrekking tot belastingheffing, toerekening van voordeel aan een natuurlijk persoon, de methode van berekening en draagkracht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontnemingsvordering van anderhalf miljoen euro tegen drie broers vanwege PGB-fraude

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank Utrecht geëist dat een bedrag van bijna 1,5 miljoen euro wordt afgepakt van drie broers die eerder werden veroordeeld voor zorgfraude. De rechter legde de mannen in 2019 gevangenisstraffen op. Het OM kondigde toen een ontnemingsvordering aan.

Read More
Print Friendly and PDF ^