De meldplicht en het verschoningsrecht bij grensoverschrijdende constructies

De EU Richtlijn 2018/822 is in Nederland geïmplementeerd in de Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belasting. In plaats van een definitie te geven van het begrip ‘meldingsplichtige grensoverschrijdende constructie’ heeft de Richtlijnwetgever vanuit doelmatigheidsoverwegingen een lijst samengesteld van kenmerken en elementen van transacties. Grensoverschrijdende constructies moeten worden gemeld als zij een eigenschap of kenmerk bevatten die op deze lijst voorkomt. De meldplicht rust primair op de zogenoemde ‘intermediairs’. De ruime formulering van het intermediairsbegrip heeft tot gevolg dat ook advocaten onder de meldplicht kunnen vallen. De NOvA is van mening dat de advocaat zich bij notificatie van andere intermediairs de vraag moet stellen of hij daarmee zijn geheimhoudingsplicht schendt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verschoningsrecht: Wanneer is sprake van een ‘voorwerp van het strafbare feit uitmaakt’ of ‘tot het begaan daarvan heeft gediend’

Hoge Raad 13 juli 2021, ECLI:NL:HR:2021:1006

Het oordeel van het hof, dat het gesprek op de cd-rom tot het begaan van de strafbare feiten heeft gediend en dat die cd-rom daarom ook zonder toestemming bij een verschoningsgerechtigde in beslag mocht worden genomen, is ontoereikend gemotiveerd. De vaststellingen van het hof dat “het gesprek gaat over de omvang, de stand van zaken van het traceren en het beheren van geld”, en dat “wordt besproken hoe ze het geld dat in het buitenland op rekeningen staat in Nederland kunnen krijgen”, zijn daartoe - ook in het licht van de in bewijsmiddel 32 weergegeven inhoud van dat gesprek - niet voldoende. Daarbij neemt de Hoge Raad in aanmerking dat het hof geen nadere vaststellingen heeft gedaan over bijvoorbeeld de context waarbinnen dit gesprek plaatsvond of de hoedanigheid van betrokkene 5 als deelnemer aan het gesprek, en waaruit zou kunnen volgen dat het besprokene ook heeft gediend tot het begaan van de stafbare feiten. Het cassatiemiddel is terecht voorgesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De fiscale informatieplicht en het verschoningsrecht

Een vragenbrief of informatiebeschikking van de inspecteur roept bij belastingplichtigen vaak de vraag op of zij de gevraagde informatie moeten verstrekken. Als uitgangspunt geldt dat een belastingplichtige een informatieplicht heeft en gevraagde informatie – mits fiscaal relevant – inderdaad moet verstrekken. Maar wat als de gevraagde informatieplicht onder het verschoningsrecht in de zin van artikel 53 AWR valt. Moet die informatie dan toch worden verstrekt? En wanneer is het verschoningsrecht van toepassing? In de praktijk zien wij dat dit recht nogal eens door de Belastingdienst met voeten wordt getreden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NOvA: Geheimhoudingplicht niet goed te waarborgen met cryptotelefoons

Het gebruik van cryptotelefoons, waarbij in de regel niet zichtbaar is dat een advocaat aan de communicatie deelneemt, leidt ertoe dat de wettelijke geheimhoudingplicht niet (goed) is te waarborgen. De algemene raad van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) adviseert advocaten daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van geheimhoudernummers.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hof: Afgeleid verschoningsrecht Peter R. de Vries voor communicatie met kroongetuige over mediastrategie

Gerechtshof Den Haag 25 mei 2021, ECLI:NL:GHDHA:2021:897

De Vries is in dienst getreden van het advocatenkantoor van mr. Schouten. Mr. Schouten staat een kroongetuige, tevens verdachte, in het Marengoproces bij. Voor deze kroongetuige treedt de misdaadverslaggever onder meer op als mediawoordvoerder en vertrouwenspersoon. De vragen zijn of De Vries een verschoningsrecht heeft en of hij vertrouwelijke telefoongesprekken mag voeren met de kroongetuige, die in detentie zit. Het hof heeft – net als de rechtbank – deze vragen bevestigend beantwoord.

Read More
Print Friendly and PDF ^