Over de geheime en onrechtmatige werkwijze van het OM & de Fiod bij het vorderen van e-mails in strafzaken

Door Muriël Rosing & Jakoline Winkels (strafrechtadvocaten bij Stibbe) Afgelopen weekend publiceerden diverse media over het kort geding dat advocaten van Stibbe hebben aangespannen tegen het OM en de Fiod in een principiële procedure over de stelselmatige en ernstige inbreuk op het professionele verschoningsrecht van advocaten. Een belangrijk thema in die procedure is de geheime, interne werkwijze van het OM over de omgang met geheimhouderinformatie die met behulp van bijzondere opsporingsbevoegdheden in beslag wordt genomen. De procedure is volgens het OM vastgelegd in een Handleiding (ook wel aangeduid als ‘Protocol Geheimhouders’). Door (veel) advocaten en rechters is jarenlang ten onrechte vertrouwd op deze procedure.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NOvA: Alleen rechter-commissaris kan verschoningsgerechtigde informatie beoordelen

In het FD en NRC Handelsblad zijn medio januari 2022 artikelen verschenen over de figuur ‘geheimhoudingsfunctionaris’ en het verschoningsrecht waarmee voorkomen moet worden dat vertrouwelijke informatie tussen cliënt en advocaat in handen van derden komt. Informatie die in handen van een geheimhoudingsfunctionaris komt moet daarom volgens de NOvA door een rechter-commissaris worden getoetst op toelaatbaarheid en niet door de geheimhoudingsfunctionaris zelf.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Stibbe dient tuchtklacht in tegen Pels Rijcken, procedeert tegen OM over verschoningsrecht

Stibbe spant een kort geding tegen het OM en de Staat, en heeft een tuchtklacht ingediend tegen Pels Rijcken. Volgens Stibbe heeft het OM jarenlang het verschoningsrecht van Stibbe-advocaten geschonden, en adviseerde Pels Rijcken hierover onjuist. De NVSA en NVJSA sluiten zich aan bij het kort geding.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontbreken van procedurele waarborgen ter bescherming van beroepsgeheim advocaat levert schending EVRM op

EHRM 16 november 2021, ECLI:CE:ECHR:2021:1116JUD000069819 (Sargava t. Estland)

De onderzoeksrechter had geen voorzieningen getroffen om het eventueel door het beroepsgeheim beschermde geprivilegieerde materiaal veilig te stellen. Verder zijn de laptop en telefoon van klager op basis van trefwoorden doorzocht, maar hierbij gebruikte men ruim geformuleerde trefwoorden en ook komt deze methode niet voort uit de wet, maar was deze methode een keuze van de opsporingsautoriteit. Het ontbreken van procedurele waarborgen die specifiek betrekking hebben op de bescherming van het beroepsgeheim van de advocaat, is in strijd met de vereisten die voortvloeien uit het criterium dat de inmenging in overeenstemming moet zijn met de wet in de zin van artikel 8, tweede lid. Er is sprake van een schending van artikel 8.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Voorkom omzeiling van het verschoningsrecht in belastingzaken

Het verschoningsrecht van advocaten staat onder druk doordat de Belastingdienst informatie uit advocatendossiers ‘elders’ opvraagt. Nick van den Hoek bespreekt een zaak waarin een door een advocaat opgesteld schikkingsvoorstel bij de cliënt werd opgevraagd, die niet wist dat hij mocht weigeren dat stuk te verstrekken. Ook gaat hij in op de vraag hoe de Inspecteur moet handelen als hij tijdens een derdenonderzoek informatie ontvangt waarop mogelijk een verschoningsrecht rust. Daarnaast wordt een arrest van de Hoge Raad besproken waaruit volgt dat advocaten onder omstandigheden een beroep kunnen doen op het verschoningsrecht ten aanzien van transacties op hun derdengeldenrekening.

Read More
Print Friendly and PDF ^