Digitale geheimhouderinformatie: vernietigen ≠ bewaren

Een veelvoorkomend probleem in strafrechtelijke (fraude)onderzoeken is de al dan niet heimelijke inbeslagneming van digitale gegevens die onder het professioneel verschoningsrecht van de advocaat vallen. Geheimhouderinformatie dus, die vervolgens jarenlang wordt bewaard op de systemen van opsporingsinstanties en het OM, omdat het te ingewikkeld en kostbaar zou zijn om deze te vernietigen, zoals de wet voorschrijft. In plaats daarvan wordt digitale geheimhouderinformatie “uitgegrijsd”. Daarmee wordt beoogd informatie ontoegankelijk te maken voor leden van het opsporingsteam. De “uitgegrijsde” informatie blijft bewaard en kan ook weer worden “ontgrijsd” zodat deze weer toegankelijk is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verdenking advocaat van o.a. mensensmokkel en valsheid. Rb.: niet (langer) sprake van zeer uitzonderlijke omstandigheden

Rechtbank Amsterdam 7 juni 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:3127

Klager maakte in zijn praktijk als vreemdelingenadvocaat gebruik van de hem wettelijk ter beschikking staande mogelijkheden in de rechtsbijstand aan vreemdelingen, met mogelijk ongewenste en door de wet onbedoelde maatschappelijke gevolgen en kosten. Die gevolgen liggen echter besloten in de geldende regelgeving en de wijze waarop deze in de praktijk door overheidsinstanties wordt uitgevoerd. Hoewel klager er ook voor had kunnen kiezen om niet bij herhaling en overlappend nieuwe aanvragen voor zijn cliënten in te dienen, kan niet worden gezegd dat er vermoeden van misbruik van het recht en/of mensenhandel is nu klager de mogelijkheden van de wet heeft gemeend en kunnen menen in het voordeel van zijn cliënten te gebruiken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verschoningsrecht en ‘repressieve’ druk

Op 22 maart 2022 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant in een door de “Stibbe-advocaten” tegen de Staat aangespannen kort geding geoordeeld dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld doordat politieambtenaren, het OM en de FIOD inzage hebben gehad in het e-mailverkeer tussen de advocaten en hun cliënten. Wie iets verder terugblikt in de tijd ziet dat de geschiedenis zich herhaalt. In de kern gaat het steeds om de vraag of de opsporende instanties inhoudelijk kennis mogen nemen van communicatie, telefoontaps of e-mails, tussen advocaten en hun cliënten, die in het kader van een opsporingsonderzoek zijn afgeluisterd c.q. in beslag genomen. Volgens art. 126aa lid 2 Sv moet dergelijk materiaal onmiddellijk door de OvJ worden vernietigd. Maar dan moet er eerst worden vastgesteld welke gesprekken of berichten onder geheimhouderinformatie vallen. En daar zit de zwakke schakel.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad geeft regels over het verschoningsrecht van in-house counsels

Hoge Raad 24 mei 2022, ECLI:NL:HR:2022:760

De Hoge Raad maakt algemene opmerkingen over het verschoningsrecht van advocaten in dienstbetrekking die binnen dat dienstverband uitsluitend optreden voor hun werkgever of daarmee verbonden rechtspersonen (zogenoemde in-house counsels). De Hoge Raad doet dat in een zaak die gaat over het verschoningsrecht van buitenlandse advocaten in dienstbetrekking bij Shell.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Doorzoeking van data waar verschoningsrechtmateriaal in zit: EHRM vergt duidelijke en praktische werkwijze (regeling) die in het recht verankerd is

De zaak Särgava draait om een Estse advocaat die als verdachte werd aangemerkt in een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezig zou (hebben) (ge)houden met witwassen. De klacht van Särgava kwam erop neer dat hij van opvatting was dat, gelet op het functionele verschoningsrecht van een advocaat (legal professional privilege) en de onschendbaarheid van datadragers die betrekking hebben op dienstverlening door advocaten, het beslag op zijn telefoon en laptop en het vervolgens (deels) uitlezen ervan strijdig was met de vereisten van artikel 8 EVRM.

Read More
Print Friendly and PDF ^