Evaluatie van de Wet verruiming mogelijkheden bestrijding financieel-economische criminaliteit

Per 1 januari 2015 is de Wet verruiming mogelijkheden bestrijding financieel-economische criminaliteit (Wet Finec) in werking getreden. Het doel van deze wet was financieel-economische criminaliteit zoveel mogelijk te voorkomen en indien nodig de opsporing en vervolging slagvaardiger te maken. Deze wet is recent door het WODC geëvalueerd. Wat is de uitkomst hiervan? De strafrechtketen ziet deze verruimingen als een positieve toevoeging aan de aanpak van financieel-economische criminaliteit. De wet lijkt echter maar beperkt bij te dragen aan het zwaarder straffen en het verminderen van criminele winsten. Dat blijkt uit de wetsevaluatie van Regioplan, in opdracht van het WODC.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM: Conclusie AG over verschoningsrecht in lijn met standpunten OM

Vorige week is de Advocaat-Generaal van de Hoge Raad met een conclusie gekomen n.a.v. prejudiciële vragen die op 5 september 2023 door de civiele kamer van het gerechtshof Den Bosch zijn gesteld aan de Hoge Raad. Het OM meldt dat de conclusie van de Advocaat-Generaal in lijn is met het standpunt dat het OM heeft aangedragen in deze procedure.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG: Wanneer het schiften van verschoningsgerechtigd materiaal niet mogelijk is zonder kennisname van de inhoud, dient gehandeld te worden als wanneer bij een advocaat beslag wordt gelegd

Parket bij de Hoge Raad 8 december 2023, ECLI:NL:PHR:2023:1122

AG Harteveld heeft geconcludeerd in de zaak waarin prejudiciële vragen door het hof Den Bosch zijn gesteld aan de Hoge Raad over het verschoningsrecht. Het betreft één van de vele procedures tegen de Staat die voortvloeien uit de Box-zaak. De belangrijkste vraag is hoe moet worden gehandeld indien op enig moment blijkt of het vermoeden rijst dat zich tussen die gevorderde gegevens (in deze zaak: de bedrijfsadministratie van de vermogensbeheerder) materiaal bevindt dat valt onder het verschoningsrecht van de advocaat. De discussie gaat wel over de vraag of het uit die gegevens filteren van dit materiaal moet geschieden door of in opdracht van de rechter-commissaris, of onder verantwoordelijkheid van de officier van justitie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NOvA benadrukt bij Hoge Raad belang waarborging verschoningsrecht

In schriftelijke opmerkingen in de prejudiciële procedure bij de Hoge Raad pleit de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) voor een principiële uitleg van het verschoningsrecht. Ondanks het zwaarwegende belang van de vertrouwelijkheid tussen de advocaat en cliënt, staat dit algemeen geldende rechtsbeginsel in de praktijk al jaren ernstig onder druk. De NOvA vindt het nodig dat de opsporings- en vervolgingspraktijk zich aanpast om het verschoningsrecht te waarborgen. Op 1 november jl. diende de NOvA schriftelijke opmerkingen in bij de Hoge Raad. Die buigt zich over de prejudiciële vragen over de omgang met verschoningsgerechtigde informatie van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Geen verschoningsrecht officier van justitie in civiele procedure

Door de Hoge Raad (HR) werd in deze zaak beslist dat noch uit de tekst of strekking van artikel 7 Wet politiegegevens (Wpg) of uit de wetsgeschiedenis verhelderend kan worden afgeleid dat door de wetgever is afgewogen of uit deze bepaling een verschoningsrecht voortvloeit voor een officier van justitie. Hierdoor kan – aldus de Hoge Raad – een getuigplicht zoals is bepaald in artikel 165 lid 2 onder b Rv de geheimhoudingsplicht van artikel 7 Wpg opzijzetten. Door dit arrest zal de vraag wanneer een officier van justitie volgens de rechter-commissaris niet op vragen in een civiele procedure hoeft te antwoorden wellicht de gemoederen gaan bezighouden. Dit lijkt daarom met guidance van de wetgever nader onderzoek te vergen.

Read More
Print Friendly and PDF ^