Cursus Kwartaal Update Straf(proces)recht

Het Nederlandse strafrecht is continue in beweging. Deze cursus is een essentiële opfrisser voor iedereen die zich met het strafrecht bezighoudt. Deelnemers krijgen een volwaardig overzicht van actuele (praktijkgerichte) ontwikkelingen in het strafrecht. In een dag wordt een compleet beeld geschetst van recente gebeurtenissen en verschuivingen op het terrein van wetgeving, rechtspraak en literatuur. Welke wetten en regels maakten hun entree? Wat is de meest kenmerkende rechtspraak? Welke inzichten en beschouwingen kwamen naar boven in de vakliteratuur?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Procesafspraken: celstraf en taakstraf wegens witwassen van 9 ton door zorgfraudeur

In de rechtbank van Rotterdam stond op 3 september een verdachte voor de rechter. Zij wordt ervan verdacht met haar thuiszorgbedrijf 890.000 euro te hebben witgewassen in de periode van 1 januari 2017 tot en met 1 december 2021, door valse facturen in te dienen en fictieve dienstverbanden aan te gaan. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft met de verdediging van de verdachte zogenoemde ‘procesafspraken’ gemaakt. In dit geval gaat het om een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, een werkstraf van 240 uur en een aantal aanvullende voorwaarden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Bestuurlijk Toezichtrecht (Dag 1)

Bedrijven, overheden en hun bestuurders krijgen steeds vaker te maken met (bestuurlijk) toezicht. Toezichthouders werkzaam bij onder meer de AFM, DNB, Inspectie SZW, AP, ILT, omgevingsdiensten en gemeenten vragen informatie op en nemen interviews af in verband met de naleving van wetgeving. Vragen die onder andere in de praktijk spelen zijn welke bevoegdheden toezichthouders hebben, of de onder toezicht gestelde gehouden is zijn medewerking daaraan te verlenen, wat er gedaan kan worden tegen mogelijk onrechtmatige toezichtuitoefening, wanneer toezicht overgaat in opsporing en de vraag of toezicht ook bij een in het buitenland gevestigde onderneming kan worden uitgeoefend. Inzicht in het bestuursrechtelijk toezicht en daarmee kennis van de rechten en plichten van de toezichthouder en de onder toezicht gestelde zijn belangrijk. Toezicht kan immers leiden tot het constateren van een overtreding door een toezichthouder, waarop vervolgens handhaving (last onder dwangsom, boete, aanwijzing, eis tot naleving etc.) kan volgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafrechtelijke vervolging van voedelfraude

In dit artikel wordt ingegaan op strafrechtelijke aspecten van het produceren en op de markt brengen van vermengde levensmiddelen. Voorbeelden daarvan zijn honing die is vermengd met suikerstroop, of potjes gemalen peper die zijn aangevuld met zandkorrels. Zowel het Wetboek van strafrecht als enkele bijzondere strafbepalingen bevatten verboden die aan de vervolging van een dergelijke vorm van voedselfraude ten grondslag kunnen worden gelegd. Wat zijn de (on)mogelijkheden om strafrechtelijk te handhaven in geval van het aantreffen van dergelijke vermengde levensmiddelen?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Is de opname van beeld en geluid bruikbaar als zelfstandig wettig bewijsmiddel?

Met de Innovatiewet Strafvordering wordt binnen de Rechtspraak geëxperimenteerd met audiovisuele verslaglegging en met een opname van beeld en geluid als zelfstandig wettig bewijsmiddel. De vraag die op de voorgrond treedt: is het wel mogelijk om een opname als zelfstandig bewijsmiddel te gebruiken zonder dat deze ‘wordt geïnterpreteerd en tot uitdrukking gebracht in geschreven taal’. Een andere vraag: wordt de gewenste efficiencyslag wel gerealiseerd? Het bekijken van een opname kost immers aanzienlijk meer tijd dan het lezen van schriftelijke processtukken.

Read More
Print Friendly and PDF ^