De schuldpresumptie in Fiod-onderzoeken

In het jaarverslag van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) over 2023 wordt niet alleen gerapporteerd over de behaalde opsporingsresultaten, maar ook over de strategische doelen die worden nagestreefd met het starten en uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken. Een van die doelen is “opsporen met effect en impact”. Dat lijkt een logisch doel gelet op de functie van de Fiod als opsporingsdienst. Volgens de Fiod zou echter ieder strafrechtelijk onderzoek, groot of klein, een maatschappelijk signaal moeten afgeven. Dit kan spanningen opleveren met de onschuldpresumptie, het fundamentele beginsel dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Strafbare greenwashing

Greenwashing wordt in Nederland met allerlei juridische instrumenten bestreden, waaronder het bestuurs- en civielrecht. In het buitenland vinden inmiddels strafrechtelijke onderzoeken in dit verband plaats. Ook de Nederlandse rechtsorde biedt onder bepaalde omstandigheden ruimte voor de strafrechtelijke handhaving van greenwashing.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wet Seksuele Misdrijven: de grootste verandering in het Wetboek van Strafrecht in járen

Per 1 juli 2024 is de Wet seksuele misdrijven in werking getreden. Een mijlpaal als het gaat om de bescherming van slachtoffers van seksueel geweld. En de grootste verandering in het strafrecht in járen! Het uitgangspunt van die wet is dat seksuele interactie altíjd vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn. Wil je weten wat er gaat veranderen? Of wat de wet betekent op straat, in bed, online of op de werkvloer?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Was het FP gerechtigd de (verdachte) gemeente te dagvaarden voor de (concentratie)rechtbank Rotterdam?

Gerechtshof Den Haag 9 augustus 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:698

In deze zaak bestaat ten aanzien van de rechtspersoon de verdenking van overtreding van de Wet bodembescherming, door het exploiteren van voetbalvelden met potentieel vervuilend rubbergranulaat zonder voldoende maatregelen tegen bodemverontreiniging. De Rechtbank Rotterdam had zich eerder onbevoegd verklaard om over de zaak te oordelen. Het hof oordeelt anders, namelijk dat de rechtbank Rotterdam wel bevoegd was, omdat de zaak onderdeel is van een breder onderzoek naar vervuiling van kunstgrasvelden door rubbergranulaat, geleid door het Functioneel Parket. Dit onderzoek vereist specifieke deskundigheid en valt onder de aanvullende bevoegdheidscriteria van het Besluit van 2013. Het hof vernietigt daarom het eerdere vonnis en verwijst de zaak terug naar de Rechtbank Rotterdam voor verdere behandeling, aangezien de rechtbank ten onrechte onbevoegd is verklaard.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rotterdamse strafrechter kent hoogste immateriële schadevergoeding ooit toe

Rechtbank Rotterdam 12 juli 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:6787

In deze zaak oordeelde de rechtbank dat de verdachte schuldig is aan medeplegen van poging tot doodslag. Op 7 januari 2024 is de verdachte samen met een medeverdachte naar de woning van het slachtoffer in Vlaardingen gegaan met de bedoeling geweld te gebruiken. De medeverdachte schoot het slachtoffer door het hoofd, waarbij het slachtoffer ernstig letsel opliep. De vorderingen benadeelde partij betreffen schadevergoeding voor zowel materiële als immateriële schade (inclusief affectieschade en shockschade) voor het slachtoffer zelf en verschillende familieleden van het slachtoffer, zoals de broer, ex-vrouw, minderjarige kinderen, en ouders van het slachtoffer.

Read More
Print Friendly and PDF ^