Vijftien verdachten verhoord: 39 aangiftes van oplichting behandeld door politie en OM

Drie dagen, drie locaties, vier basisteams. Het resultaat: 39 oplichtingszaken die zijn afgehandeld door politie en het Openbaar Ministerie. Het is de opbrengst van de zogenaamde ‘wasstraat’, die onlangs werd georganiseerd door politie en het Openbaar Ministerie, in samenwerking met de reclassering. In een relatief korte tijd werd een groot aantal gehoord over hun mogelijke betrokkenheid bij oplichtingszaken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De publicatie van boetebesluiten door DNB en de AFM

Het onderwerp van dit themanummer is '25 jaar boetes en dwangsommen in de financiële sector'. Daarin mag onzes inziens geen bijdrage ontbreken waarin wordt ingegaan op de openbaarmaking van boetebesluiten. De op De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) rustende beginselplicht om boetes openbaar te maken betreft een uitzondering op de geheimhoudingsplicht waar beide toezichthouders uit hoofde van de financiële toezichtwetgeving toe gehouden zijn. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen de zogenaamde 'vroegtijdige' openbaarmaking van boetebesluiten en de 'latere' openbaarmaking, na het onherroepelijk worden van een besluit. De vroegtijdige openbaarmaking betreft per definitie een sanctie waarvan nog niet in rechte vaststaat dat deze terecht is opgelegd en dit kan om die reden als controversieel worden beschouwd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Zembla-publicaties over sanctieontduiking niet onrechtmatig jegens dochter Iraans olieconcern

Rechtbank Den Haag 25 maart 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:4367

In een recente uitspraak heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld dat de publicaties van Zembla over mogelijke Iraanse sanctieontduiking via Nederland niet onrechtmatig zijn jegens het bedrijf O1 International. De zaak draaide om een uitzending, podcast en artikelen waarin Zembla onderzocht hoe het Iraanse regime internationale sancties zou proberen te omzeilen met behulp van constructies in Nederland.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strekt het verschoningsrecht in een strafvorderlijke procedure zich ook uit over vertrouwelijke gegevens die een advocaat heeft ingebracht in een fiscale procedure?

Hoge Raad 25 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:456

Strekt het verschoningsrecht in een strafvorderlijke procedure zich ook uit over vertrouwelijke gegevens die een advocaat heeft ingebracht in een fiscale procedure? De Hoge Raad gaat in op die vraag in. Ook maakt hij opmerkingen over wat de Belastingdienst, de FIOD en het Openbaar Ministerie moeten doen om inbreuken op het verschoningsrecht zoveel mogelijk te voorkomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vervolgonderzoek PG bij de Hoge Raad naar de OM-strafbeschikking

In het kader van zijn toezichthoudende taak zal de Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad een vervolgonderzoek verrichten naar de wijze waarop het OM strafzaken afdoet met strafbeschikkingen. In het onderzoek zal onder meer aandacht worden besteed aan de recent door het OM aangekondigde geïntensiveerde inzet van de strafbeschikking. In 2022 bracht de PG ook al een rapport uit over de strafbeschikking.

Read More
Print Friendly and PDF ^