Gedachten over het ne bis in idem-beginsel en evenredigheid ‘nieuwe stijl’

Sinds het verschijnen van de ‘Harderwijk’-uitspraak in 2022 wordt het bestuursrecht beheerst door evenredigheid ‘nieuwe stijl’. Ten gevolge van deze uitspraak is de lijn van een terughoudende toetsing aan artikel 3:4 lid 2 Awb verlaten en wordt het bestuursorgaan verplicht meer indringend te toetsen aan de hand van het geschiktheids-, noodzakelijkheids- en evenwichtigheidscriterium. Het geschiktheidscriterium houdt in dat het besluit geschikt is om het doel van de uitgeoefende bevoegdheid te bereiken. Uit het noodzakelijkheidscriterium vloeit voort dat de maatregel of sanctie noodzakelijk is om dat doel te bereiken (subsidiariteit).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak medeplegen actieve niet-ambtelijke omkoping van een medewerker van Google, hof gaat behoedzaam om met verklaringen die in het kader van Amerikaanse 'plea bargain' zijn afgelegd

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 14 augustus 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:5131

Dat sprake was van omkoping van Naam 1 en dat het initiatief daartoe is uitgegaan van verdachte, zou zonder meer kunnen worden vastgesteld op grond van de verklaring van Naam 1 en vindt ook steun in de verklaringen van Naam 3. De verklaringen van Naam 1 en Naam 3 zijn echter afgelegd in het kader van een ‘plea bargain’ met de Amerikaanse autoriteiten. Toen Naam 1 en Naam 3 hun verklaringen aflegden was het nog onduidelijk wat hun eigen straf zou worden, waardoor niet valt uit te sluiten en door het hof ook niet onaannemelijk wordt geacht dat zij in hun eigen voordeel hebben verklaard door de rol van verdachte en medeverdachte te vergroten. Deze verklaringen kunnen daarom naar het oordeel van het hof slechts met de nodige behoedzaamheid worden gebruikt en zijn slechts bruikbaar voor het bewijs voor zoverre zij door steunbewijs worden ondersteund.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbeschikking voor dodelijk arbeidsongeval bij onkruidbestrijdingswerkzaamheden

Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking in de vorm van een geldboete van 30.000 euro opgelegd aan een aannemersbedrijf in infrastructuur en groenvoorziening uit Alphen aan den Rijn, wegens een dodelijk arbeidsongeval. Tevens heeft het bedrijf aan de nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding betaald.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HvJ EU verduidelijkt onder welke voorwaarden aanhoudingsbevelen die zijn uitgevaardigd door het Verenigd Koninkrijk ten uitvoer kunnen worden gelegd in de Europese Unie

HvJ EU 29 juli 2024, C-202/24 (Alchaster)

Sinds de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is de tenuitvoerlegging in de Unie van door het Verenigd Koninkrijk uitgevaardigde aanhoudingsbevelen geregeld in de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Unie. Volgens het EU-Hof moeten de rechterlijke autoriteiten van de lidstaten waaraan wordt verzocht zo’n bevel ten uitvoer te leggen, autonoom nagaan of de betrokkene bij overlevering aan het Verenigd Koninkrijk het door hem gestelde risico op schending van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie loopt. Het overleveringsmechanisme waarin de handels- en samenwerkingsovereenkomst voorziet, verschilt van dat van het kaderbesluit betreffende het Europese aanhoudingsbevel. Dat is de uitspraak van het EU-hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Ierse rechter.

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^

Arrest Hof van Justitie over verhouding beroepsgeheim en DAC6-meldingsplicht

Hof van Justitie EU 29 juli 2024, C-623/22

Een EU-richtlijn (DAC6) schrijft voor dat elke intermediair ‒ of, wanneer die er niet is, de belastingplichtige ‒ die betrokken is bij grensoverschrijdende fiscale constructies die mogelijk agressief zijn (omdat ze met name kunnen leiden tot belastingontwijking en -fraude) die constructies moet melden bij de bevoegde belastingautoriteiten („meldingsplicht”).

Read More
Print Friendly and PDF ^