Geldboete voor vervangen ramen rijksmonument zonder vergunning

De economische politierechter veroordeelt een 60-jarige man uit Zaltbommel voor het vervangen van ruiten en raamhout van een rijksmonument zonder omgevingsvergunning. De man moet een geldboete van 750 euro betalen. De man was voormalig burgemeester van zijn woonplaats en woont in dezelfde gemeente in een rijksmonument dat onderdeel uitmaakt van beschermd stadsaangezicht. In 2022 verving de man de ramen van de voorgevel van zijn huis zonder hier een omgevingsvergunning voor aan te vragen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak: Geen causale en temporele relatie tussen gronddelict valsheid in geschrifte en voorwerp van witwassen

Rechtbank Oost-Brabant 12 september 2024, ECLI:NL:RBOBR:2024:4211

De verdachte was betrokken bij het opmaken en gebruiken van valse documenten (zoals facturen en een contract) om geldstromen en eigendomsoverdrachten te verhullen, maar werd vrijgesproken van het witwassen van de geldbedragen omdat er onvoldoende bewijs was dat deze rechtstreeks uit misdrijven afkomstig waren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Procesafspraken in fiscale strafzaak

Gerechtshof Den Haag 27 november 2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:2927

In deze zaak is de verdachte in eerste aanleg veroordeeld voor belastingfraude. Verdachte is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 maanden, met aftrek van voorarrest, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren. Tijdens het hoger beroep zijn procesafspraken gemaakt tussen het Openbaar Ministerie en de verdediging, waarbij de verdachte akkoord ging met de bewezenverklaring van de rechtbank en de verdediging afzag van het indienen van onderzoekswensen. Het OM stemde op zijn beurt in met een strafvoorstel van een taakstraf van 240 uur, waarvan 100 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Faillissementsfraude: vereisten voor wettelijk oproepen bestuurder rechtspersoon voor geven van inlichtingen

Hoge Raad 3 september 2024, ECLI:NL:HR:2024:1113

In deze zaak gaat het om faillissementsfraude, waarbij de verdachte als bestuurder van een failliete rechtspersoon werd beschuldigd van het opzettelijk niet verschijnen en weigeren de vereiste inlichtingen te geven aan de curator. Dit vond plaats meerdere keren tijdens het faillissement. Daarnaast werd de verdachte ervan beschuldigd de wettelijke administratie- en bewaarplicht te hebben geschonden, wat de afhandeling van het faillissement heeft bemoeilijkt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beroep op schending nemo tenetur faalt

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 2 februari 2024, ECLI:NL:GHARL:2023:1968

De raadsman van de verdachte beriep zich op het nemo tenetur beginsel door te stellen dat de verdachte onder druk informatie had verstrekt aan de Belastingdienst, wat later in de strafprocedure tegen hem werd gebruikt. Het hof verwierp dit verweer. Anders dan de raadsman heeft betoogd is artikel 47 AWR niet aan de orde. Verdachte was op grond van artikel 9 AWR gehouden tot het doen van aangiften.

Read More
Print Friendly and PDF ^