Grondwetsvoorstel vervolging ambtsdelicten Kamerleden en bewindspersonen

Iemand vervolgen betekent dat aan de rechter wordt gevraagd te beoordelen of die persoon iets strafbaars heeft gedaan. Voor de vervolging van Kamerleden en bewindspersonen voor het begaan van ambtsdelicten bestaat een speciale procedure, die anders is dan de procedure voor niet-ambtsdelicten of om 'gewone' burgers te vervolgen. De huidige speciale procedure is verouderd en niet goed werkbaar. Daarnaast zit de procedure zo in elkaar dat het risico bestaat dat politieke motieven een rol spelen bij de keuze om wel of niet te vervolgen. De procedure wordt daarom vernieuwd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afdeling bestuursrechtspraak: recht op bijstand door raadsman geldt ook bij bestuurlijke boetes

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft een uitspraak gedaan over een boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd in het kader van de Wet arbeid vreemdelingen. Vraag die centraal staat: hadden de arbeidsinspecteurs de ondernemer voor aanvang van het verhoor moeten wijzen op de mogelijkheid van bijstand door een raadsman?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Toelichting bij gedragsregel 3 Vertrouwelijkheid gewijzigd per 1 januari 2025

Van een advocaat wordt naast zorgvuldigheid ook professionaliteit verlangd bij het nemen van passende maatregelen om vertrouwelijke communicatie met cliënten en derden te waarborgen. Dat betreft de keuze van de communicatiemiddelen, de leveranciers daarvan, de dataverwerking en dataopslag en de mate van beveiliging van die middelen. De NOvA heeft de toelichting op gedragsregel 3 hierop aangepast. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

AFM-boete van €3 miljoen wegens marktmanipulatie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 20 augustus 2024 aan VDVI B.V. een boete van €3 miljoen opgelegd wegens marktmanipulatie. VDVI is een financiële holding die zich voornamelijk bezighoudt met de aankoop, ontwikkeling, exploitatie en verkoop van onroerend goed. VDVI heeft kunstmatig de prijs van een beursgenoteerd aandelenfonds verhoogd. Dit verstoort een eerlijke prijsstelling en ondermijnt het vertrouwen in de financiële markten. Dat is ontoelaatbaar en reden voor een boete. 

VDVI dreef koers aandelen op voor betere verkoopprijs

VDVI beschikte over een groot aandelenbelang in het beursgenoteerde bedrijf Ebusco Holding N.V. Op 20 september 2022 gaf VDVI haar bank de opdracht om met een onderhandse verkoop tot 1,2 miljoen aandelen Ebusco te verkopen. Direct daarna werd VDVI echter ook actief als koper van aandelen Ebusco. Op drie handelsdagen legde zij voor een beperkt aantal aandelen aankooporders in tegen hoge limieten, die direct werden uitgevoerd. Deze zogeheten agressieve orders hadden een prijsopdrijvend effect op de koers van het aandeel Ebusco.

Marktmanipulatie schaadt vertrouwen in de financiële markten

Met haar handelsgedrag heeft VDVI de natuurlijke verhouding van vraag en aanbod ten aanzien van het aandeel Ebusco op Euronext Amsterdam verstoord. De koers die ontstond door de aankopen reflecteerde daarmee niet meer de werkelijke waarde van het aandeel. Hanzo van Beusekom, bestuurder AFM: 'De AFM staat voor eerlijke en transparante financiële markten. Marktmanipulatie ondermijnt het vertrouwen van beleggers. De AFM grijpt waar nodig in.'

Europese wetgeving waarborgt gelijk speelveld in de markt

Marktpartijen moeten erop kunnen vertrouwen dat de koers van een aandeel het resultaat is van een integere handel op basis van vraag en aanbod. De regels hiervoor zijn opgenomen in de Verordening Marktmisbruik. Deze regels zorgen ook voor een gelijk speelveld op de beurs, waardoor er eerlijke concurrentie kan plaatsvinden.

Het besluit is niet onherroepelijk. VDVI heeft bezwaar aangetekend. Zie daarvoor de ‘stand van zaken’.

Meer informatie

Print Friendly and PDF ^

Advies AG aan Hoge Raad over verschoningsrecht van belastingadviseurs

Volgens advocaat-generaal Koopman moeten twee uitspraken van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over het informele verschoningsrecht van belastingadviseurs worden vernietigd. De zaken gaan over de woonplaats van een echtpaar en de vestigingsplaats van een BV van de man. Tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar de belastingadviseur van het echtpaar en de BV heeft de FIOD documenten in beslag genomen bij een inval in diens kantoor. Belastingambtenaren, die verder niet bij de aanslagregeling zijn betrokken, hebben uit die documenten de fiscaal relevante gegevens geselecteerd. Die gegevens zijn aan de Inspecteur overgedragen. AG Koopman meent dat het informele verschoningsrecht ook van toepassing is in een geval als dit. Verder had de selectie van de inbeslaggenomen documenten volgens de AG niet mogen plaatsvinden door ambtenaren van de Belastingdienst of van het Openbaar Ministerie.

Read More
Print Friendly and PDF ^