OM Jaarbericht 2022: Cijfers over cyber, witwassen, fraude & milieu

Op 10 mei 2023 is het OM Jaarbericht 2022 gepubliceerd. Wij hebben een blik geworpen op de cijfers met betrekking tot financieel-economisch strafrecht. Wat laten die zien?

  • Wat opvalt is dat het totaal aantal veroordelingen voor fraude en milieudelicten sterk is afgenomen ten opzichte van 2020. De hoogte van de opgelegde straffen voor die veroordelingen is redelijk gelijk gebleven.

  • Ten aanzien van milieustrafzaken anticiperen het OM en de rechtspraak op een toename van het aantal strafzaken.

  • Waar er van 2020 naar 2021 een forse toename was van het aantal “ingestroomde” strafzaken tegen rechtspersonen, is dat aantal in 2022 weer even hard afgenomen.

  • Artikel 12 Sv beklagprocedure: duidelijke toename van het aantal ingestelde procedures, met de grootste sprong van 2021 naar 2022.

  • Het gebruik van de strafbeschikking als instrument is de laatste jaren toegenomen, terwijl de transactie drastisch is afgenomen. Van 5.600 in 2018 naar nog maar 1.800 in 2022.

  • Hoewel ontnemen (‘afpakken’) een belangrijk speerpunt is, laten de cijfers geen rooskleurig beeld zien. Zo is het aantal ingestelde ontnemingsvorderingen is sinds 2018 gehalveerd.

  • Binnen de projectmatige en integrale aanpak van corruptie, wordt gefocust op onderwerpen zoals corruptie in relatie tot zware georganiseerde criminaliteit (LP) en de medische sector (FP).

  • Het aantal onderzoeken naar schending van sanctieregelgeving is ‘duidelijk toegenomen’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Art. 12 Sv beklag tegen niet vervolging OvJ wegens geheimhoudingsplicht door het schenden van het verschoningsrecht van advocaten

Gerechtshof Den Haag 27 februari 2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:298

Beklaagden hebben naar het oordeel van het hof willens en wetens bewust de kans aanvaard dat zij de op hen rustende en uit hun ambt voortvloeiende plicht tot geheimhouding zouden schenden. Er zijn geen aanknopingspunten voor het uit hoofde van eigen daderschap zelfstandig vervolgen van beklaagden. Het openbaar ministerie is als onderdeel van de rechterlijke macht aan te merken als een onderdeel van de Staat en deelt als zodanig in de strafrechtelijke immuniteit van de Staat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Toewijzing bewilligingsverzoek (na gegrond art. 12 Sv beklag): politie onderzoek heeft niet geleid tot een concrete verdachte

Gerechtshof Amsterdam 20 december 2022, ECLI:NL:GHAMS:2022:3736

Het gaat in deze zaak om een strafrechtelijk onderzoek in verband met internetoplichting via Marktplaats, gepleegd op 20 september 2019. Het hof stelt voorop dat het openbaar ministerie heeft gedaan wat bij beschikking van 9 december 2020 door het hof is bevolen, te weten nader onderzoek. De politie heeft in deze zaak het nodige onderzoek verricht en het is het hof gebleken dat dit voldoende grondig is gebeurd. Het onderzoek heeft echter niet geleid tot een concrete Verdachte horend bij de naam beklaagde en verdere aanknopingspunten ontbreken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afwijzing beklag ex. art 12 Sv: Klager heeft niet aangetoond welk objectief bepaalbaar belang hij heeft bij zijn eigen vervolging

Gerechtshof Amsterdam 20 december 2022, ECLI:NL:GHAMS:2022:3735

Naar het oordeel van het hof staat de procedure van artikel 12 Wetboek van Strafvordering slechts in een aantal uitzonderingsgevallen open voor een Verdachte die vervolging van zichzelf wenst voor een strafbaar feit, omdat slechts in beperkte mate een Verdachte zelf als rechtstreeks belanghebbende in de zin van artikel 12 Sv kan worden beschouwd. Klager is niet bij de behandeling in raadkamer verschenen en heeft niet aangetoond welk objectief bepaalbaar belang hij heeft bij zijn eigen vervolging. Onder deze omstandigheid is het hof van oordeel dat klager geen rechtens te respecteren belang heeft bij zijn vervolging en dat klager derhalve niet als rechtstreeks belanghebbende in de zin van artikel 12 Sv kan worden aangemerkt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Art. 12 beklag tegen besluit OM in OPL245 corruptiezaak Shell

De non-gouvernementele organisaties (NGO's) Re:Common (Italië), HEDA Resource Centre (Nigeria) en Corner House (Verenigd Koninkrijk) willen dat het Openbaar Ministerie het onderzoek naar vermeende corruptie door energieconcern Shell in Nigeria heropent. Ze zijn hiertoe bij het gerechtshof in Den Haag een art. 12 Sv beklag gestart, tegen de beslissing van het Nederlandse Openbaar Ministerie om het onderzoek naar Royal Dutch Shell plc en Shell managers in verband met vermeende corruptie in Nigeria te seponeren. De klacht werd ingediend door het Nederlandse advocatenkantoor Prakken d’Oliveira.

Read More
Print Friendly and PDF ^