Artikel: Integriteitsregelgeving

In deze bijdrage gaat de auteur in op de integriteitsregelgeving waaraan financiële ondernemingen zich moeten houden. Met name de verplichting voor financiële ondernemingen om – kort gezegd – zorg te dragen voor een beheerste en integere bedrijfsvoering heeft de laatste jaren in de praktijk sterk aan betekenis gewonnen. Het toezicht op de naleving van integriteitsregelgeving is intensiever geworden, handhaving ervan is voor toezichthouders een prioriteit geworden en de jurisprudentie geeft steeds meer duiding omtrent de invulling van deze open normen uit het financieel toezichtsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor grootschalige beleggingsfraude

Gerechtshof Amsterdam 5 december 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:3641

De Verdachte heeft zich ruim anderhalf jaar (ook samen met zijn mededaders) meerdere malen schuldig gemaakt aan grootschalige beleggingsfraude en de opbrengsten hiervan witgewassen. De Verdachte is betrokken geweest bij de oplichting van investeerders in onderneming02 en onderneming01.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM-Aanwijzingen over zelfonderzoek en zelfmelding voor de zomer in consultatie

Eerder is door het WODC onderzoek uitgevoerd naar ervaringen met zelfonderzoek en zelfmelding door bedrijven die verdacht worden van fraude of corruptie. Hoe nu verder? Dat valt te lezen in de Beslisnota kabinetsreactie zelfonderzoek en zelfmelding van fraude en corruptie door bedrijven van 26 februari. Het Openbaar Ministerie is voornemens om regulering van deze onderwerpen vorm te geven in een of twee OM-Aanwijzing(en). Deze Aanwijzing(en) zullen naar verwachting rond de zomer van 2024 in consultatie gaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordelingen voor ponzi-fraude na melding van notariskantoor bij FIU

Rechtbank Midden-Nederland 31 januari 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:428

De verdachte wordt veroordeeld voor oplichting gepleegd door inleggers een dagelijks rendement van 1,5 tot 4 procent per dag voor te spiegelen. In plaats van met de inleg te investeren, werd deze gebruikt voor uitkeringen aan eerdere inleggers, privé-uitgaven en uitkeringen aan medeverdachten. Daarnaast wordt de verdachte veroordeeld voor gewoontewitwassen, het in vereniging aantrekken van publiek opvorderbare gelden en het leiding geven aan een criminele organisatie.  

Read More
Print Friendly and PDF ^

De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie: een lege huls

In deze bijdrage wordt de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie onder de loep genomen. Er wordt ingegaan op de gevolgen voor de achterblijvende schuldeisers na een turboliquidatie, alsmede op de gevolgen voor het bestuur van een turbogeliquideerde rechtspersoon. Deze beschouwing zal leren dat de wet niet meer is dan een lege huls.

Read More
Print Friendly and PDF ^