Phishing-fraude met behulp van valse betaalverzoeken: Is bank bewogen tot afgifte van geldbedrag?

Hoge Raad 18 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:333

Het hof heeft vastgesteld dat € 2,51 is overgeschreven van de bankrekening van aangeefster B naar een bankrekening die haar niet bekend was, en dat dit is gebeurd door misleiding via een phishinglink. De afgifte van het geldbedrag is dan ook tot stand gekomen door een valse voorstelling van zaken, waarmee de ING Bank – als houder van de tegoeden – is bewogen tot afgifte van dat geldbedrag. Dat het niet de rekeninghouder zelf is die handelde doet daar niet aan af: voor oplichting is beslissend dat het slachtoffer, in dit geval de bank, onder invloed van misleiding een vermogensbeschikking doet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beklag tegen beslag: wat als de verschoningsgerechtigde tussentijds komt te overlijden?

Hoge Raad 18 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:403

Tijdens een doorzoeking bij twee cliënten van een advocaat zijn in juni 2016 stukken en digitale gegevensdragers in beslag genomen. De advocaat diende kort daarna een klaagschrift in op grond van artikel 552a Sv, onder verwijzing naar zijn verschoningsrecht. De rechtbank verklaart het beklag deels gegrond en houdt de behandeling aan voor wat betreft de digitale gegevensdragers, waarvan inmiddels een digitale kopie is gemaakt door de politie. De originele gegevensdragers worden aan de cliënten teruggegeven. In januari 2024 verklaart de rechtbank het beklag alsnog niet-ontvankelijk, omdat de gegevensdragers zijn teruggegeven. De advocaat is op dat moment overleden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strekt het verschoningsrecht in een strafvorderlijke procedure zich ook uit over vertrouwelijke gegevens die een advocaat heeft ingebracht in een fiscale procedure?

Hoge Raad 25 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:456

Strekt het verschoningsrecht in een strafvorderlijke procedure zich ook uit over vertrouwelijke gegevens die een advocaat heeft ingebracht in een fiscale procedure? De Hoge Raad gaat in op die vraag in. Ook maakt hij opmerkingen over wat de Belastingdienst, de FIOD en het Openbaar Ministerie moeten doen om inbreuken op het verschoningsrecht zoveel mogelijk te voorkomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad casseert doorbreking verschoningsrecht notaris

Hoge Raad 25 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:446

De beschikking in de zaak van een notaris waarin ik klaagde over het oordeel van de rechtbank dat sprake was van zeer uitzonderlijke omstandigheden waarin het belang dat de waarheid aan het licht komt – ook waar het gaat om informatie die onder het verschoningsrecht valt – voorrang krijgt boven het verschoningsrecht, is gecasseerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad vernietigt veroordeling kapitein na dodelijk arbeidsongeval op zee: geen ‘werkgever’ in zin van Arbowet

Hoge Raad 18 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:411 en ECLI:NL:HR:2025:410

De Hoge Raad vernietigt in een uitspraak van vandaag de veroordeling van een kapitein voor overtreding art. 32 Arbeidsomstandighedenwet ivm (dodelijk) arbeidsongeval lassers op sleephopperzuiger. Dat de verdachte op het moment dat het arbeidsongeval plaatsvond als kapitein het gezag voerde over het varende schip en daarmee ook over de bemanning daarvan, brengt nog niet mee dat hij daarmee in een zodanige (contractuele) gezagsverhouding tot die bemanningsleden stond dat hij als ‘werkgever’ in de zin van de Arbeidsomstandighedenwet kan worden aangemerkt. De zaak wordt teruggewezen naar het hof voor een nieuwe berechting.

Read More
Print Friendly and PDF ^