Van de introductie van de boetebevoegdheid tot een zeer indringende toetsing van bestuurlijke boetes in het financieel toezicht: op zoek naar (nog) meer maatwerk?

Op 1 januari 2000 trad de Wet tot invoering van de last onder dwangsom en de bestuurlijke boete in werking. Sindsdien kunnen in de financiële sector bestuurlijke boetes en dwangsommen worden opgelegd. Inmiddels zijn we 25 jaar verder. In die 25 jaar zijn er belangrijke ontwikkelingen geweest die een stempel hebben gedrukt op (ook) de handhaving binnen de financiële sector. Denk aan de financiële crisis, de verdere Europeanisering, maar ook de kinderopvangtoeslagaffaire. Deze maatschappelijke gebeurtenissen hebben hun weerslag gehad op wat de samenleving van toezichthouders verwacht, de wet- en regelgeving waarop zij moeten toezien, en de toetsing door de bestuursrechter van een door de toezichthouder opgelegde sanctie. Na de financiële crisis uit 2008 ontstond bijvoorbeeld de roep om meer regulering en strikte handhaving van de (nieuwe) regels. Het gevolg hiervan was dat verschillende nieuwe toezichtswetten het leven zagen en dat de boetes die op grond van de financiële wetgeving konden worden opgelegd, steeds hoger werden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Werkgever veroordeeld voor dodelijk arbeidsongeval: € 100.000 boete

Rechtbank Overijssel 10 februari 2025, ECLI:NL:RBOVE:2025:711

De rechtbank heeft een besloten vennootschap veroordeeld wegens een dodelijk arbeidsongeval op 20 januari 2023 in Didam. Een nieuwe medewerker, werkzaam als heftruckchauffeur, kwam onder een pallet met een gewicht van 792 kilogram terecht en overleed ter plaatse. De werkgever had verzuimd voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen en werknemers adequaat voor te lichten over de risico’s.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Milieudefensie/Shell: tussen verplichting en veroordeling

In deze bijdrage bespreekt de auteur het arrest van het hof Den Haag inzake Milieudefensie/Shell, waarin het hof een individuele reductieverplichting voor ondernemingen aanneemt, maar niet komt tot een reductieveroordeling voor Shell. Het artikel legt een link met de praktijk en gaat in op wat dit arrest betekent voor de klimaatstrategie van (grote) ondernemingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Uitspraak over beginselplicht tot handhaving en het evenredigheidsbeginsel

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State 5 maart 2025, ECLI:NL:RVS:2025:678

De Afdeling bestuursrechtspraak verduidelijkt haar rechtspraak over de verhouding tussen de beginselplicht tot handhaving en het evenredigheidsbeginsel. Er wordt geen afstand genomen van de rechtspraak over de beginselplicht handhaving, wel maakt 'concreet zicht op legalisatie' vanaf nu deel uit van de evenredigheidstoets. Een geslaagd beroep op bijvoorbeeld het vertrouwensbeginsel of het gelijkheidsbeginsel zijn echter zelfstandige redenen om van handhaving af te zien en leiden niet tot de conclusie dat handhaving onevenredig is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Procesafspraken in mestfraudezaak

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 7 maart 2025, ECLI:NL:GHSHE:2025:609

Het hof heeft uitspraak gedaan in hoger beroep tegen een leidinggevende van meerdere rechtspersonen die betrokken waren bij grootschalige mestfraude. De verdachte gaf feitelijk leiding aan valsheid in geschrift, overtreding van de Meststoffenwet en deelneming aan een criminele organisatie. De rechtbank had hem in 2019 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. In hoger beroep zijn procesafspraken gemaakt.

Read More
Print Friendly and PDF ^