OM: flinke stappen gezet met afpakken, in 2019 ingezette koerswijziging loont

Het Openbaar Ministerie en de opsporingsdiensten hebben in 2020 met het aanpakken van illegaal verdiend geld flinke stappen gezet. En dat heeft effect gehad. Zo zijn het afgelopen jaar veel meer contanten en cryptomunten in beslag genomen. Deze criminele winsten kunnen via strafzaken worden afgepakt en worden teruggegeven aan de slachtoffers. Daarnaast is een recordaantal witwasdossiers bij het OM binnengekomen, dankzij betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen het OM en de opsporingsdiensten met private partijen. Ondanks dat het afgelopen jaar ingewikkeld was vanwege de coronapandemie is er meer beslag gelegd dan in 2019.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG over relatie tussen wederrechtelijk verkregen voordeel en veroordeling wegens valsheid in geschrifte

Parket bij de Hoge Raad 6 april 2021, ECLI:NL:PHR:2021:286

De steller van het middel bestrijdt het oordeel van het hof dat aannemelijk is geworden dat de betrokkene door middel van of uit de baten van het bewezen verklaarde feit wederrechtelijk voordeel heeft verkregen. Volgens de steller van het middel zijn de contante onttrekkingen van geld van de rechtspersoon mogelijk gemaakt door het uitlenen van personeel en niet door de valselijk opgemaakte bedrijfsadministratie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontnemingsvordering 20 miljoen afgewezen

De rechtbank veroordeelde op 5 juli 2018 2 personen en 3 rechtspersonen voor medeplegen van verduistering van geld en/of medeplegen van witwassen. De officier van justitie vorderde een bedrag van 20 miljoen aan wederrechtelijk verkregen voordeel. De rechtbank wijst deze vordering af. Volgens de rechtbank is niet gebleken dat de (rechts)personen de beschikking hadden over dit geld en er financieel voordeel van hebben gehad.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontnemen en vereenzelviging: Wederrechtelijk voordeel ontnemen aan een natuurlijk persoon terwijl dat is verkregen in een BV

Rechtbank Rotterdam 17 december 2021, ECLI:NL:RBROT:2020:12977

De raadsvrouw heeft zich – verkort en zakelijk weergegeven – op het standpunt gesteld dat de vordering dient te worden afgewezen, primair omdat zij vrijspraak heeft bepleit in de hoofdzaak, subsidiair op grond van het argument dat het niet mogelijk is aan de veroordeelde als natuurlijke persoon voordeel te ontnemen omdat alle gelden in de ondernemingen zijn gebleven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afwijzing ontnemingsvordering: onvoldoende vast komen te staan dat bedrog in jaarcijfers heeft geleid tot de verkrijging van krediet

Rechtbank Amsterdam 1 februari 2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:349

In de strafzaak is de rechtbank tot een bewezenverklaring gekomen van bedrog in jaarcijfers (feit 2). De vraag is of door middel van of uit de baten van dit strafbare feit veroordeelde wederrechtelijk verkregen voordeel heeft verkregen. Deze vraag moet ontkennend worden beantwoord, omdat voor de rechtbank onvoldoende is komen vast te staan dat het bedrog in de jaarcijfers (feit 2) heeft geleid tot de verkrijging van een krediet van de naam bank. Uit de stukken komt namelijk onvoldoende naar voren dat het in de strafzaak bewezen verklaarde strafbare feit heeft geleid tot een hoge(re) beurskoers en/of dat de (hoge) beurskoers de aanleiding is geweest voor de verstrekking van het krediet.

Read More
Print Friendly and PDF ^