Ontneming dierenartsenpraktijk: Onderscheid directe en indirecte kosten bij in mindering brengen vast te stellen wederrechtelijk verkregen voordeel

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 29 juli 2021, ECLI:NL:GHSHE:2021:2377

Het hof legt een ontneming op aan een dierenartsenpraktijk. De winst was illegaal verdiend doordat de praktijk niet-geregistreerde dierengeneesmiddelen leverde. Ten aanzien van de kostensoorten wordt onderscheid gemaakt tussen de directe en indirecte kosten. Direct zijn kosten die zonder toepassing van enige verdeelsleutel eenvoudig rechtstreeks aan het object van de berekening – bijvoorbeeld een door de onderneming te fabriceren en/of te verkopen product – kunnen worden toegerekend. Een voorbeeld is de inkoopwaarde van de grondstoffen die in het product worden verwerkt. Anderzijds zijn er indirecte kostensoorten (algemene kosten – ook wel overhead kosten genoemd -, zoals kosten van het gebouw waarin de bedrijfsprocessen plaatsvinden, administratiekosten, managementkosten etc.) die uitsluitend via een verdeelsleutel aan het product kunnen worden toegerekend.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wetsvoorstel spoedbevriezing dit najaar gereed voor consultatie

Op dit moment wordt de mogelijkheid van spoedbevriezing in overleg met de FIU-Nederland, het Openbaar Ministerie, de banken en het Ministerie van Financiën door het ministerie voor Justitie en Veiligheid nader uitgewerkt. Het streven is om het wetsvoorstel voor spoedbevriezing, tegelijk met een wetsvoorstel voor de zogenaamde non conviction based confiscation (NCBC), dit najaar gereed te hebben voor consultatie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geen ontneming in zaak tegen bedrijf dat koolstofanoden produceert

Gerechtshof Den Haag 8 juli 2021, ECLI:NL:GHDHA:2021:1268

Het eventuele financiële voordeel dat een bedrijf verkregen heeft met de overtreding van de uitstootnormen voor schadelijke stoffen bij de productie van koolstofanoden wordt niet ontnomen. Het betreft een zaak tegen een bedrijf dat koolstofanoden produceert waarmee aluminium kan worden gemaakt. In de strafzaak is het bedrijf door de rechtbank Rotterdam veroordeeld wegens het overschrijden van de uitstootnormen van schadelijke stoffen voor het milieu die tijdens dat productieproces ontstaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Raadsman heeft één schriftuur ingediend voor straf- en ontnemingszaak: bevat schriftuur in ontnemingszaak cassatiemiddel a.b.i. de wet?

Hoge Raad 15 juni 2021, ECLI:NL:HR:2021:846

Als cassatierechter onderzoekt de Hoge Raad alleen cassatiemiddelen (klachten) als in de wet bedoeld. Als een zodanig cassatiemiddel kan alleen gelden een stellige en duidelijke klacht over de schending van een bepaalde rechtsregel en/of het verzuim van een toepasselijk vormvoorschrift door de rechter die de bestreden uitspraak heeft gewezen. De schriftuur voldoet niet aan dit vereiste.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR herhaalt overwegingen m.b.t. genoten voordeel ingeval strafbare feit op zichzelf geen voordeel oplevert (valsheid), maar kennelijk ertoe strekt en geëigend is voordeel te genereren

Hoge Raad 22 juni 2021, ECLI:NL:HR:2021:948

Onder wederrechtelijk verkregen voordeel als bedoeld in artikel 36e van het Wetboek van Strafrecht kan ook worden begrepen daadwerkelijk genoten voordeel in het geval dat het strafbare feit op zichzelf geen rechtstreeks voordeel oplevert, maar kennelijk ertoe strekt en geëigend is voordeel te genereren (vgl. HR 25 mei 1999, ECLI:NL:HR:1999:AK1554).

Read More
Print Friendly and PDF ^